Jiří Nekuda: Osobně to vidím jako další nárůst byrokracie

pondělí 9. listopadu 2015 ·

Ministryně školství Kateřina Valachová ve čtvrtečním rozhovoru pro Novinky.cz informovala o záměru zavedení takzvaného institutu přerejstříkování u středních škol a o dvou termínech jednotných přijímaček, přičemž by se žákům započítával lepší výsledek. Zeptali jsme se Jiřího Nekudy, ředitele Hotelová školy, Obchodní akademie a Střední průmyslová školy v Teplicích a předsedy Asociace ředitelů hotelových škol, co si o těchto záměrech myslí.


Paní ministryně uvedla: "U středních škol počítáme se zavedením takzvaného institutu přerejstříkování. Znamená to, že by v určité periodicitě procházely střední školy znovu zápisem ve školském rejstříku z hlediska oborů, které vyučují." Jaké budou podle Vás výhody a nevýhody "přerejstříkování"? Můžeme očekávat nějaká rizika?

Přiznám se, že je to asi nejenom pro mě naprostá novinka, tudíž zatím nevím jak jí uchopit. O tom, že je potřeba udělat rázný řez v oblasti oborů se mluví a ví dlouho, zatím nikdo nenašel odvahu to udělat. Vždy se narazilo na něčí zájmy, na načasování vzhledem k nějakým volbám. Marně přemýšlím, proč by tomu mělo být v případě paní ministryně jinak.

Jediným důvodem proč by měly školy v nějaké periodicitě „obhajovat“ své zápisy v rejstříku škol bude pravděpodobně snaha vyřadit z nabídky škol obory, které jsou dlouhodobě málo naplněné. Kdo o tom bude rozhodovat? Nějaký úředník na ministerstvu na základě nějaké tabulky? Bez jediné znalosti dané školy a specifik regionu? Myslím, že již teď můžeme začít vyškrtávat obory jako jsou zedník, instalatér, elektrikář, obkladač. Ty řada škol drží zuby nehty, i když zájem je každoročně v jednotkách žáků, ale praxe tyto obory požaduje. Osobně to vidím jako další nárůst byrokracie, která nemůže přinést školám nic nového.

Paní ministryně uvedla k jednotným přijímačkám: "Děti by měly mít k dispozici dva termíny zkoušek, aby jeden jediný termín nerozhodoval o jejich osudu. Započítá se ten lepší výsledek." Je toto pro školy zvládnutelné řešení? Jaká jsou případná rizika?

Ano, pro školy to je zvládnutelné, akorát místo jednoho dne budeme věnovat přijímacím zkouškám dny dva. Jsem jednoznačným zastáncem povinné, centrálně zadané přijímací zkoušky, ale proč proboha zase zavádíme dva pokusy a ještě budeme vybírat ten lepší z nich. Není už mladý člověk v 15-ti letech natolik svéprávný, aby se dokázal s povinností jednoho pokusu vyrovnat? Navíc člověk, který má ambice získat minimálně vzdělání s maturitou? Jak je možné, že to před dvaceti, třiceti roky šlo, přijímací zkouška byla naprosto běžná součást přijímacího řízení a žádné dvojí pokusy a ještě výběry lepších výsledků nikdo neřešil. Co bude další krok, dva pokusy na složení maturitní zkoušky a výběr lepšího výsledku? Vždyť maturitní zkouška je taky stresující záležitost. Tímto jen „vyrábíme“ nesvéprávné jedince, naprosto nepoužitelné v reálném životě…

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 4:41  

Ne člověk v 15 skutečně není až tak svéprávný a při testu může hrát roli i jakákoliv drobná zdravotní indispozice. Navíc netradiční zadání a požadavek netradičního vypracování testů CERMAT do záznamových archů může udělat své. To poskytnutí dvou pokusů nás opravdu nezabije.

Simona CARCY řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 7:20  

Plně souhlasím s panem Nekudou. Paní ministryně asi holduje počítačovým hrám a když se jí objeví nápis "game over", jednoduše jede svůj druhý pokus. Škola není příprava na život, škola je život. A hrát si v něm na více pokusů je nejen nepřirozené ale zejména nevýchovné. Ať si paní ministryně zkusí přeskočit propast v prvním pokusu na 69% a já jí přeji hodně sil v druhém pokusu. A nebo že by dva pokusy nestačily? Není to málo, Antone Pavloviči? Udělejte tři pokusy!

Eva Adamová řekl(a)...
9. listopadu 2015 v 9:37  

Jeden zvrzaný test, který menstruující dívčina absolvuje pod prášky, má rozhodnout o její budoucnosti? Právě protože to není hra, ale opravdu první setkání dětí s realitou života, dejme jim dva pokusy. Mají je koneckonců i studenti u maturity a u státních zkoušek.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.