Přečtěte si: Kateřina Valachová: Školství potřebuje více finančních prostředků

čtvrtek 5. listopadu 2015 ·

Ve funkci ministryně školství je Kateřina Valachová (ČSSD) od letošního června. Jedním z nejdůležitějších témat, se kterým se musí ve svém úřadě popasovat, jsou plánované změny financování regionálního školství. V rozhovoru pro Novinky se vyjadřuje i ke státním maturitám, žákům se speciálními potřebami i konci akreditace některých oborů.

Z rozhovoru s Kateřinou Valachovou v Novinky.cz vybíráme:

Diskutovanou otázkou jsou také jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Od nich si slibujete větší míru objektivity. Neměly by si však školy své žáky vybírat jen podle vlastních kritérií, i s ohledem na zaměření té či oné školy?
Nebudeme školy omezovat v tom, aby si uplatnily svá vlastní kritéria. Společná přijímací zkouška by měla mít váhu 50 procent, zbytek si školy stanoví samy. Jednotné přijímací zkoušky rovněž nebudou obsahovat žádný spodní limit pro úspěch.

Školy však budou mít povinnost zveřejnit úroveň svého posledního úspěšného uchazeče a my získáme přesnou představu, jaké děti která škola přijímá. Děti by měly mít k dispozici dva termíny zkoušek, aby jeden jediný termín nerozhodoval o jejich osudu. Započítá se ten lepší výsledek.


3 komentářů:

Jan řekl(a)...
5. listopadu 2015 v 17:43  

Školství potřebuje více finančních prostředků?
To nemá paní ministryně z vlastní hlavy. To si určitě někde přečetla.

turistao 982 řekl(a)...
5. listopadu 2015 v 22:42  

Ze naše školství je trvale podfinancované, slyšíme a čteme už od Velké sametové, ale pořád s tím jaksi nikdo odpovědný nic nedělá.

Unknown řekl(a)...
6. listopadu 2015 v 18:46  

Jedna věc je, kolik prostředků školství dostane a druhá věc je, jak s nimi naloží.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.