Islámský stát – Uvnitř armády teroru

čtvrtek 19. listopadu 2015 ·

 Poznejte hrozbu zvanou ISIS.

Islámský stát v Iráku a Sýrii (ISIS) šokoval svět svou brutální silou a odporným stínáním hlav rukojmích. V obou zemích dobyli jeho příslušníci velká území – rovnající se velikosti Velké Británie – a slíbili vytvořit nový muslimský chalífát pod přísnými pravidly zákona šaría.

V knize Islámský stát – Uvnitř armády teroru vysvětluje americký novinář Michael Weiss a syrský analytik Hassan Hassan, jak se tito násilničtí extremisté přerodili z povstalecké skupiny, která byla v Iráku téměř poražena, do džihádistické armády mezinárodních dobrovolníků, kteří natáčeli profesionální videa a šířili násilí a chaos po celém Blízkém východě. Počínaje prvními dny Abú Mus’aba az-Zarqáwího, zakladatele prvního ztělesnění ISIS ve formě „al-Káidy v Iráku“, Weiss a Hassan vysvětlují, kdo jsou klíčoví hráči – od nepolapitelného vůdce Abu Bakra al-Bagdádího až po bývalé Saddámovy baasisty v jeho řadách – odkud přišli, jak získávali místní i globální podporu a jak fungují – od jejich sociální mediální strategie až po pokoutní zisky z obchodu s ropou.

Politické a vojenské manévrování Spojených států, Iráku, Íránu a Sýrie podnítilo překvapivou a prudkou expanzi ISIS. Na základě původních interview s bývalými americkými vojenskými činiteli a současnými bojovníky ISIS odhalují autoři také bratrovražedný boj uvnitř tohoto hnutí, stejně jako neskutečnou nenávist příslušníků ISIS vůči šíitským muslimům, což je příčinou další sektářské války v tomto regionu – přesně té, o které si Spojené státy myslely, že ji v Iráku zastavily v roce 2011. Ve světě se zrodila nová generace teroru, a chceme-li vědět, jak ji zastavit, musíme vědět, o koho jde.

„První kniha, která dokáže uceleně vysvětlit, o co ISIS usiluje a proč je takovou hrozbou pro svět. Nepochybně povinná četba pro kohokoliv, kdo chce pochopit rizika radikálního islámu, kterému všichni čelíme.“
- DOUGLAS E. SHOEN, politický analytik, autor knihy „The Russia-China Axis: The New Cold War and America’s Crisis of Leadership“

„Vynikající žurnalistické dílo, nešetřící ve své analýze nekompetentnost Obamovy vlády.“
- Nick Cohen, The Spectator (UK)

„... detailní reportáž, postihující i jemné rozdíly.“
- James Traub, Wall Street Journal

„Podrobné a čtivé“
- Guardian

„Weiss a Hassan napsali dosud nejzávažnější knižní studii Islámského státu.“
- New York Times, rubrika Book Review Editor’s Choice

Michael Weiss je sloupkař v magazínu Foreign Policy, The Daily Beast a NOW Lebanon. Je rovněž spolupracovníkem Institutu moderního Ruska, kde je šéfredaktorem v The Interpreter, což je online překladatelský žurnál.

Hassan Hassan je analytik pro Blízký východ a sloupkař v periodiku The National. Jeho články byly publikovány mezi jiným v Guardianu, Foreign Policy, Foreign Affairs a New York Times. Je nositelem titulu MA v oboru mezinárodních vztahů na Univerzitě v Nottinghamu. Objevný pohled do nitra nejnebezpečnější teroristické skupiny na světě.

Novinku Islámský stát objednávejte přímo u vydavatele se slevou 20 % do 16. 12.

Přečtěte si ukázkovou kapitolu:

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.