Čaje a přírodní léčivé prostředky

středa 18. listopadu 2015 ·


Poznejte sílu bylin.

Objevování a využívání bylin provází člověka již od nepaměti. Náhodné objevy nebo pozorování zvířat mu otevřely cestu k fytoterapii, která mu pomáhá od bolesti, hojí rány, detoxikuje organizmus.

Fytoterapie se potácela mezi slepými uličkami, bleskovými postřehy a velkými bolestmi břicha. Medicína se po tisíciletí zakládala na rostlinách, a tím nám k nohám položila nekonečné množství receptů. Na konci devatenáctého století, s příchodem chemie a biochemie, lidé začali postupně přicházet na to, co z takového velkého množství lidových moudrostí je zapotřebí si ponechat a co je třeba zavrhnout.

První kroky farmakologie se zakládaly na vlastnostech rostlin, ale i dnešní syntetické molekuly, vytvořené v laboratoři, nejsou často nic jiného než repliky aktivních složek rostlin. Jsou jen stabilnější a reprodukovatelnější v průmyslovém množství. Ve studiu rostlin se nadále pokračuje, aby se z nich vyvinuly nové léky. Nicméně, některé ze starých receptů jsou stále velmi účinné při léčbě drobných a nepříjemných každodenních potíží.

Proč brát léky, když je možné použít přírodní léčivé prostředky? Tím spíše, když rostliny mají často příjemnou chuť, což je jistě činí lákavějšími než konzumace synteticky vyrobených pilulek. V této knize naleznete seznam bylin a rostlin, které se obvykle vyskytují ve Středomoří, mnohé můžete také objevit u nás v přírodě anebo je koupit či vypěstovat na zahrádce.

Ke každé z rostlin je uvedeno místo výskytu, období sběru a její léčivé vlastnosti. V knize se také nachází kapitola o příznacích nemocí, které se mohou léčit bylinami. Ke každému příznaku je zároveň uveden postup přípravy přípravků, které by mohly tyto příznaky vyřešit. Abychom vám pomohli při „lovu“, sestavili jsme také kalendář, ve kterém jsou byliny rozděleny podle ročního období sběru. Nezbývá vám nic jiného, než vzít košík a srp a otevřít oči před zázraky, které
nám příroda stále umí darovat. 

Novinku Čaje a přírodní léčivé prostředky objednávejte se slevou přímo u vydavatele.

Ukázky stran:


1 komentářů:

Nowak řekl(a)...
18. listopadu 2015 v 11:38  

"Proč brát léky, když je možné použít přírodní léčivé prostředky?" - kdyby to bylo napsáno na sáčku bylinného čaje, tak se jedná o jasné porušení zákona.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.