TALIS 2013: Vzdělávací lídr - zkušenosti s realizací vzdělávacího programu pro vedoucí pracovníky ZŠ

středa 21. října 2015 ·

ČŠI reagovala na výsledky šetření TALIS 2013 a připravila ucelený program vzdělávání pro ředitele základních škol a jejich zástupce v tematikách pedagogického leadershipu. Vzdělávací program, zaměřený na otázky rozvoje sebe sama a druhých, na mentorské dovednosti vedoucích pracovníků, na vedení a řízení změny a na příklady dobré praxe, byl koncipován jako pilotní ověření jeho obsahu i organizace. Na základě podrobné evaluace tohoto pilotního ověření vznikla publikace, která popisuje průběh a zkušenosti s realizací programu a obsahuje také některé náměty pro další realizátory.


Ke stažení: TALIS 2013 - Vzdělávací lídr (872kB PDF)

15 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
21. října 2015 v 10:41  

Tohle je nekdo schopny precist? A neco mu to prinasi?
------------
Kdysi se vyskytoval na Slovacku nejaky pan Henryk Lahola, ktery se stal pro sve webove stranky, postoje a styl svych traktatu tercem pozornosti (nebo spis posmechu) casti internetove komunity... Nekteri mu vytvorili i falesne stranky, kde byl i nastroj na generovani textu, ktery se tvaril jakoby ho napsal Lahola (i kdyz spis bych rekl, ze proste generator nahodnych cisel vybral neco z predvytvorene mnoziny textu). Ten nastroj se tam jmenoval Laholator.
Maji na MSMT a CSI nejaky "projektator", ktery tvori takoveto vystupy? Nebo to pisi zivi lide? Proc to nedaji precist treba svym detem?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. října 2015 v 11:06  

http://laholator.starenka.net/

tyrjir řekl(a)...
21. října 2015 v 11:12  

Velká Kurikulární a Inspekční revoluce v českém školství

tyrjir řekl(a)...
21. října 2015 v 11:17  

České vzdělávací projektové čerpadlo jede. Kam se s ním české školství veze? J. Týř

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. října 2015 v 12:13  

Je všeobecně známo, že současné nastavení funkčního studia pro ředitele škol se poměrně málo orientuje na řízení pedagogického procesu.

Á-ha. Je všeobecně známo... A jak to bylo dřív? Buď se za ty roky nic nezměnilo, a nebo se orientovat přestalo. Takže vesměs samouci? Jen jestli tam není zakopáno jádro pudla. A na co se tedy to funkční studium orientuje? Na udržení se ve funkci?

Eva Adamová řekl(a)...
21. října 2015 v 20:23  

No tak nevím, náš "pedagogický lídr" nevytáhne většinou paty z ředitelny, ne že by měl až tak moc práce, ale ona ho výuka nijak zvlášť nezajímá. Vyleze jen, když se škola prezentuje na dni otevřených dveří a při pořádném průšvihu, aby podřízené a děcka seřval. Jestli je ředitel mj. placen i za hospitace a vedení pedagogického procesu, tak nevím za co ten náš tuto část svého platu vlastně pobírá.

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. října 2015 v 21:41  

Eva Adamová nejspíš nebude, paní Adamová, vaše pravé jméno, že?
Pedagogické lídry vyloženě miluju. Živě se o ně zajímám. V Himalájích je takový lídr znám jako yetti, ve střední Číně jako jeren a na Kavkaze je to kaptar. Poslední ve volné přírodě na území nynější České republiky žíjící lídr byl zastřelen hajným Bedřichem Proutkem 9. července 1927 v brdských lesích asi pět kilometrů severovýchodně od Dolejšího Padrťského rybníka. Vedrem, únavou a starorežnou zpitomělý Proutek si jej údajně spletl s provokativně panáčkujícím zubrem.

Nowak řekl(a)...
21. října 2015 v 22:10  

1. Krásná terminologie! Lídr - leadership. Proč ne hezky česky: Vůdce.
2. Naše školy mají prý ve srovnání se zahraničím mimořádnou samostatnost a ředitelé tím víc úkolů - třeba v právní oblasti. Nemohla by pro ně fungovat nějaká podpora v této oblasti?
3. Kousek jsem přečetl. Brzy na začátku je třeba:

"Práce učitele totiž není podmnožinou práce ředitele, jde o dvě specifické profese,...".

Zní to vznešeně a je to blbost. Má takovouhle úroveň i školení? No potěš pámbu!
Proč je to blbost?
Každý ředitel stále trochu učí - část jeho povinností je tedy práce učitele, část = podmnožina. Podmínkou nástupu do řediteské funkce jsou odučená léta. Zřejmě proto, že část těchto zkušenoistí je považována za potřebnou pro výkon funkce. Onen "leadership" v učení je právě založen na tom, že ředitel je zkušeným učitelem - nebo na tom školení, mentorování, koučování?

tyrjir řekl(a)...
21. října 2015 v 22:34  

Práce učitele totiž není podmnožinou práce ředitele...

Proč je to blbost? To by snad páni čeští školští inspektoři, propánakrále, měli vědět: Voják padlý nebo omdlelý v důsledku hlouposti generála přeci taky není podmnožinou generála. Naštěstí pro toho generála, že? Nebo snad ne? Co na to, probůh, ten král?

Takovýchto cizími slovy opentlených a shora servírovaných blábolů lze, bohužel, najít v českém školství mnohem a mnohem víc. Nejen v projektových výstupech ČŠI. J. Týř

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. října 2015 v 22:43  

je zkušeným učitelem

Původně jsem si myslel, že by měl být velmi dobrým učitelem. Leč, o standardu kvality práce učitele se už nějak nemluví, či co. Znám celou řadu zkušených učitelů, kteří zkušeně proplouvají všemi úskalími výchovně vzdělávacího procesu. Moc si to nerozházet s žáky, ani jejich rodiči, natož pak s ředitelstvím školy... zkušeně se vetřít do přízně. Klientelismus, protekce, kamarádíčkování. To se hodí v každé době.

tyrjir řekl(a)...
22. října 2015 v 12:23  

Námět k zamyšlení nejen pro ČŠI:

Víte, jak se anglicky řekne Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic?
Christopher The Bastard from After Spoons and Without Satellites.

Jiří Týř

Eva Adamová řekl(a)...
22. října 2015 v 14:47  

To Pytlík.
Náš pedagogický lídr má problém odpovědět na e-mail, neví, kde je ve vyhledávači adresní řádek, a na Českou školu nechodí. Jsem úplně v klidu.

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. října 2015 v 16:17  

Jsem úplně v klidu.

Já nevím, paní Adamová. Co když na to má informačně nadané lidi, tedy informátory.

Unknown řekl(a)...
22. října 2015 v 18:39  

Paní Evo Adamová, on to vždycky tomu lídrovi někdo donese. To si pište. To já jen proto, aby mu potom nepraskla cévka v kebuli. Svého času jsem zažil i lídry, kteří nás hnali do práce i v sobotu. Proto si takového človíčka važte a pěstujte si ho jako květinku. To proto, aby jste nenarazili na skutečného v.ola nebo krá.vu. Blbost některých lidí totiž nemá hranice.

Eva Adamová řekl(a)...
22. října 2015 v 23:18  

No faktem je, že je v ředitelně zrovinka nový koberec ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.