Přečtěte si: Valachová: Nevracíme se k centrálním osnovám, učíme se od dobrých škol

pondělí 12. října 2015 ·

Plánovaná úprava rámcových vzdělávacích programů, podle nichž si školy připravují vlastní studijní plány, nemá za cíl návrat k centrálním osnovám. Ujistila o tom v debatě na Primě ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní se ministerstvo nesnaží požadavky na znalosti zpřísnit, ale využít výsledků dobré praxe v některých školách.


Z článku jim v Právo/Novinky.cz vybíráme:

„Je třeba zpřesnit rámcový vzdělávací program z hlediska toho, co je třeba učit, a jak je to třeba učit. To neznamená rezignaci na posilování dětí v kompetencích, ale je to zcela přirozená odborná debata, která bude probíhat celý školní rok, a na konci se dopustíme určitých parametrických úprav,“ ujistila.

Změny by měly reflektovat praxi škol, které se zavedením rámcových vzdělávacích programů vypořádaly nejlépe. I podle České školní inspekce totiž dosahují školy, které se ke kurikulární reformě postavily aktivně a vytvářejí své školní vzdělávací programy kreativně, lepších výsledků.




6 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
12. října 2015 v 15:08  

Jak poznáte, že školy dosahují lepších výsledků? Přijímačky neexistují a závěrečné zkoušky se také srovnávat nedají.

Nowak řekl(a)...
12. října 2015 v 16:58  

"Změny by měly reflektovat praxi škol, které se zavedením rámcových vzdělávacích programů vypořádaly nejlépe."

Před časem bylo konstatováno, že maturanti dnes umí z matematiky tolik, jako uměli žáci ZŠ někdy před 20 lety. Není tedy spíš vzorem škola před zavedením RVP?

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. října 2015 v 21:37  

Zlaté osnovy! Tolik volnosti a svobody při tvorbě tématických plánů jsem od té doby nezažil. Dvacet procent aktualizace podle vlastního uvážení, neprodlenně a v pohodě.
Zlaté osnovy, zlaté časy...
A to jsme si u nového oboru mohli vlastní osnovy i sami vymyslet. Úplně stačilo tam zabudovat nějaké dva, tři armádní prvky. Což jsme bez problémů pokryli přivezením několi ADT 3600 z VÚ 5396. A dneska? Než se do novinky zakomponuje blůmová taksomka, vyklíčené kompetence a zařezaná témata, projde jí datum spotřeby čtyřikrát.

Unknown řekl(a)...
13. října 2015 v 16:00  

Jak si paní ministryně představuje "dobré školy"?
Každý z rodičů i každý žák si je může představovat jinak. Rovněž školní inspekce může mít svoje představy a právo na svůj názor má i zřizovatel.

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. října 2015 v 19:17  

Dobrá škola je ta, která si stále pamatuje původní smysl svojí existence.
To jest pohlídat děti v době, kdy většina rodičů vydělává na daně státu.
A stát, ať to stojí, co to stojí.

Unknown řekl(a)...
16. října 2015 v 20:32  

RVP a SVP je omyl,chyba. Kurikum a classroom management je spravne. Kdo to pani ministryni vysvetli?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.