Přečtěte si: Studenti chemie nesmějí používat kyselinu. Školy bojují proti nové vyhlášce

čtvrtek 8. října 2015 ·

Podle nové vyhlášky by studenti mladší 18 let od 1. ledna 2016 nesměli používat žádné kyseliny ani další nebezpečné látky. Studenti chemických škol by se tak se základními laboratorními technikami setkali až v posledním ročníku. Ředitelé se dostávají do situace, kdy si musí vybrat mezi dodržováním vzdělávacího plánu a legislativou.


Z článku Markéty Hronové v iHNed.cz vybíráme:

Od 1. ledna začne platit novelizovaný zákon o veřejném zdraví, z kterého vypadla výjimka pro práci s nebezpečnými látkami ve školách.

"Výjimku nahrazuje vyhláška, podle které ale studenti nesmějí pracovat s celou řadou látek běžně používaných," dodává Jiří Zajíček, ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze.

Ředitelé se tak dostávají do paradoxní situace. Buď se budou řídit školskými zákony a naučí studenty to, co mají ve vzdělávacích plánech, nebo zdravotnickými předpisy, které to zakazují.

10 komentářů:

Josef Krátký řekl(a)...
8. října 2015 v 13:50  

Debilita českých zákonodárců je evidentně bezbřehá. A je smutně známým faktem, že nejdevastovanějí je školská legislativa, o niž se tvrdí, že kdyby v podobném stavu bylo obchodní právo, nedalo by se u nás nic prodat aní nakoupit.

Vít Pátek řekl(a)...
8. října 2015 v 16:25  

Když zasedá parlament, nemůže si nikdo být jist statkem ani hrdlem... nebo tak nějak to prý pravil Oliver Cromwell.
Zdá se, že se od té doby - minimálně ohledně toho, čím vším si za zasedání parlamentu občan nemůže být jist - demokracie úspěšně rozvinula.

tyrjir řekl(a)...
8. října 2015 v 18:20  

Budou děti ve škole moci vařit? Horká voda je nebezpečná látka. A co kladívko, dláto a pila v dílnách? A co Národní program vzdělávání, aneb školský Yeti? J.Týř

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2015 v 18:49  

Dílny byly zrušeny už dávno. Ale mohou se udeřit do čela při neočekávaném ataku spánku. Považuji za nezbytné odstranit ze škol lavice

Datel řekl(a)...
8. října 2015 v 18:57  

Dobrý večer, já dílny učím pořád.Asi jsem nějakej divnej.

tyrjir řekl(a)...
8. října 2015 v 19:20  

Nejdřív se musejí ze škol odstranit tužky. Při tom ataku spánku si děti totiž mohou vypíchnout oko. Pak teprve ty lavice a stolky. Možná už to někdo připravuje a pak nám to zase sdělí jako projektově hotovou věc. Vzít zpět to nepůjde. Dotované projekty mají tzv. dobu udržitelnosti. Při jejím nedodržení by se musely vracet peníze do Bruselu...

tyrjir řekl(a)...
8. října 2015 v 19:20  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
8. října 2015 v 19:29  

Omlouvám se za ten nezamýšlený trojí příspěvek. Zjistil jsem, že to dělá tablet při lehčím dotyku. možná by to chtělo naprogramovat pauzu k tomu oranžovému publikačnímu tlačítku. Prosím o odstranění těch dvou zbytečných.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2015 v 19:39  

Něco na tento způsob?
Bezpečná dílna

tyrjir řekl(a)...
9. října 2015 v 17:44  

Nevím vlastně ani, jestli budou moci děti ve ško!e moci připravovat studené pokrmy.
I hluboce podchlazená tělesa jsou reprezentanty nebezpečných látek.
"Nelízejte, kovové zábradlí, když mrzne..." říkal ředitel jedné školy v dnes ideologicky závadném filmu... J. Týř


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.