Přečtěte si: Česká školní inspekce: Námitky proti sčítání romských žáků jsou absurdní a zástupné

úterý 6. října 2015 ·

Na základních školách právě skončilo další „sčítání romských dětí“. Tentokrát proběhlo na všech základních školách a má přinést informace o tom, kolik romských dětí chodí do „zvláštních“ škol, i o tom zda a nakolik funguje praxe segregovaných tříd - případně celých škol – v rámci škol „normálních“. Jde tedy o údaje, které dokládají míru diskriminace romských dětí v českých školách, za níž nás dlouhodobě kritizují instituce EU, OSN, odborníci i nevládní organizace.


Z článku Michala Komárka v Romea.cz vybíráme:¨

Proti sčítání podobně jako před dvěma lety protestuje Asociace speciálních pedagogů a někteří ředitelé škol. „Všem je jasné, proč s tím mají problém, co k tomu víc říct?,“ odpověděl na otázku serveru Romea.cz náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. „Metoda sčítání je jasná, jeho smysl také, nikomu neškodí... Protesty jsou zástupné.“(...)

„Není to statistika a každý to ví, takže žádné osobní údaje se nedají dohledat, jde o počet romských dětí ve třídách, nikoli o identifikaci konkrétních dětí,“ říká k tomu Andrys. „Nemá s tím problém kancelář ombudsmana, ministr pro lidská práva, ani většina Romů. Nikomu to nemůže ublížit, může to přinést užitečné informace. A problém s tím má Asociace speciálních pedagogů.“


Poznámka Janka Wagnera: Náměstek ČŠI Andrys by se měl podívat do slovníku, co je to statistika. Problém se sčítáním dle propozic ČŠI mám jako odpůrce podobných rasistických projevů. Za totality vznikl vtip, který podtext podobných "užitečných informací" demaskuje:

Orchestr moskevského Bolšóvo těátra je v New Yorku, kde má vystoupit v Carnegie Hall. Sovětský dirigent říká svému americkému kolegovi: "Já nejsem žádný antisemita. V mém orchestru je polovina Židů. A kolik jich tam máte vy?"

"Já nevím," povídá Američan.


Pane Andrysi, jste ubohý rasista.

10 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
6. října 2015 v 20:34  

.....Není to statistika a každý to ví, takže žádné osobní údaje se nedají dohledat, jde o počet romských dětí ve třídách, nikoli o identifikaci konkrétních dětí,“ říká k tomu Andrys. „Nemá s tím problém kancelář ombudsmana, ministr pro lidská práva, ani většina Romů. Nikomu to nemůže ublížit, může to přinést užitečné informace. A problém s tím má Asociace speciálních pedagogů.“ ......

Ne ,to fakt teď není statistika. Statistika z toho bude, až za měsíc vyjde varování ČŠI, že dle statistického šetření )tam už to statistika bude) se v praktických školách vyskytuje x% Romů a že na školách je x% tříd romských. V tom případě´ árijské zákony taky byly košer. Dle vysvětlení pana Andrýse. Tam to taky statistikou a šetřením začalo. A dokud to nějaký blbec nepoužije... Ale pak nastane frkot.

krtek řekl(a)...
6. října 2015 v 20:35  

A kdo je podle ČŠI Rom? Ne ten, kdo se za něj sám považuje, ale ten, kdo je za něj považován. V tom je právě rasismus. Navíc místo pomoci dětem s problémy se jen další problémy vytváří.

jir řekl(a)...
6. října 2015 v 22:06  

Je to rasismus v čisté podobě.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. října 2015 v 22:14  

Koho budeme sčítat příště? A koho pak? Oprášíme rodné listy a začneme měřit lebky?

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. října 2015 v 23:00  

Námitky proti sčítání romských žáků jsou absurdní a zástupné

Absurdní a zástupné mohou námitky proti sčítání dobytka. Tady se sčítají děti, a řekl bych, že dokonce bez jejich vědomí. To, že s tím mnohé instituce i jednotlivci nemají problém, znamená jediné: máme tu mnohé instituce i jedince založené rasisticky.
Na našem okrese se nás posledně posčítalo třicet osm Romů. Fakt by mne zajímalo, kolik se tu posčítává školních Romčat, a kolik jich tedy vychází na jednoho dospělého.
Také by mne zajímalo, kolika dětí se ptali, za co se považují. Ostatní pak musejí být za Roma považovány někým. Asi nějakým etnologem. Viděl jsem to přímo v televizním zpravodajství. Odbornice patrně na diskriminaci s přehledem posčítala podle fotografie, kolik je koho kde. To je prostě prasárna.
Děkuji Janku Wagnerovi za pojmenování věcí pravými jmény a připojuji k jeho prohlášení. Pokud je to tak, jak to je, jste dotyčný Andrysi rasista. Jen bez toho přívlastku. Máte za tyhle prasárny poměrně vysoký plat.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. října 2015 v 23:33  

Kdyby byli ředitelé škol cokčemu, napsali by nulu.
Docela by mne zajímalo, kdo a jakým způsobem by případně prokazoval něco jiného.

Nicka Pytlik řekl(a)...
7. října 2015 v 1:17  

"Za pitomce je třeba považovat toho, kdo se sám za pitomce považuje, nebo ho tak vnímá převážná část jeho okolí."
Převážnou částí okolí se myslí nadpoloviční většina hlasujících? Nebo stačí posudek frenologa podle fotografie?

Vít Pátek řekl(a)...
8. října 2015 v 16:11  

Už jsem to zde ve stejném duchu psal v době, kdy MŠMT chystalo "sčítání Romů" poprvé. Je to ale věc, u které považuji za nutné vyjádřit se znovu a doufám, že se nás najde dost k tomu, aby nastala změna k lepšímu.
"Odhalování" a následné sčítání Romů mj. i podle toho, že je za ně nějaké jejich "okolí" považuje, je podle mého názoru ryzí rasismus.
Že to nechápou vysocí hodnostáři na ministerstvu školství v zemi, která se chce počítat mezi civilizované, je mezinárodní ostuda.
Že to (údajně; každopádně jejich negativní reakci jsem žádnou nezaznamenal) nevadí ministrovi pro lidská práva a ombudsmanovi pro mě znamená, že nejen oni jako osoby, ale i jejich úřady u mě ztrácejí poslední zbytky kreditu.
Co po nás doopravdy chtějí úředníci EU si netroufám soudit; anglicky sice rozumím, ale bruselsko-štrasburskému ptydepe moc nerozumím, takže do studia příslušných dokumentů moc chuti nemám.

poste.restante řekl(a)...
8. října 2015 v 20:18  

Jednoho známého jsem se ptal, zda se považuje za Roma, či nikoliv.
"Co já vím?", odpověděl. "Tátův tata byl slovenský Maďar, tátova mama východňarská cigánka, mamin tata byl napůl cigán a napůl podkarpatský žid a mamina mama byla bílá. Já jsem si vzal cigánku, tak děcka sú dnes asi "romčata", ale co sem já, to fakt nevím."

Podotýkám, že onen jmenovaný nemá téměř žádné vnější znaky příslušnosti k etniku a tudíž není ani většinou svého okolí obvykle za Roma považován, ale v okruhu svých blízkých známých možná ano, neboť bydlí v "romském paneláku".
Mohli by mi poskytnout pracovníci ČŠI metodickou pomoc?
Nerad bych jim naboural statistiku, která statistikou vlastně není.

Nicka Pytlik řekl(a)...
8. října 2015 v 22:16  

Takový svéráz naší mentality. Vláda má docela problémy s Bruselem nadiktovanými kvótami běženců, ale děti vlastních občanů nechává přepočítávat jako housky na krámě, ani brvou nehne.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.