Martin Trefný: 50 zdrojů free obrázků podle Dana Leemana

pondělí 26. října 2015 ·

Přehled světových zdrojů volně dostupných obrázků včetně tematické kategorizace a popisu.



Grafika, zejména pak fotografie je pro pedagoga nepostradatelným materiálem. Jedná se totiž o poměrně jednoduchý, zato však velmi účinný prostředek vizualizace toho, co z jakýchkoliv důvodů nelze studentům předvést přímo, takříkajíc „naživo“. Vědci se v dnešní době shodují na tom, že při předávání informací, jejich zapamatování, ale také pochopení je velmi důležitá vizuální složka. Jak praví přísloví: „Jeden obrázek je lepší než tisíc slov.“ Tento fakt potvrzuje i skutečnost, že velké množství informací je předáváno vizuální formou, ať už se jedná o videotutoriály, nebo infografiku apod. Žádný pedagog, který připravuje kvalitní podklady pro výuku, by se neměl spokojit pouze s textovým materiálem bez grafické podpory. Vždyť už například jen fotografie významné osobnosti umožní žákům lépe si zapamatovat její dílo či styl a umožní lepší uložení do paměti pomocí obrazových asociací.

Obrázky nejsou důležité jen pro pedagogy, ale také pro samostatnou práci žáků. Z tohoto důvodu je zejména u žáků základní školy nutné, aby měl pedagog v „repertoáru“ zdroje obrázků, které jsou pro studenty bezpečné. Jedná se hlavně o absenci nevhodného obsahu a reklamy. Ve výchovně vzdělávacím procesu musíme ovšem vést děti též k dodržování právních norem, tedy i autorského zákona. Proto je důležité, aby využívané obrázky byly autorem uvolněny pro bezplatné použití.

Tento článek navazuje na jeden z nejčtenějších příspěvků Spomocníka Top 10 archivů free obrázků pro učitele z roku 2011 a přináší aktualizované zdroje volných obrázků. Inspirací se nám stal příspěvek Dana Leemana, e-learningového profesionála ze Severní Dakoty orientovaného na umění, na webu Edublogger The Ultimate Directory Of Free Image Sources.

Mnoho obrázků dostupných na internetu je chráněno autorským zákonem a jejich použití je spjato s komplikovaným získáváním povolení a možnými poplatky. Dan doslova říká: „Že jsi to našel na Googlu, neznamená, že je to zdarma!“. Obrázky k volnému použití jsou v rámci autorského zákona nejčastěji poskytovány pod licencí Creative Commons a Public domain. Creative commons vždy umožňuje dílo užívat, zpravidla s povinností uvést autora díla (více zde), public domain znamená, že dílo není chráněno autorským zákonem, například po uplynutí 70 let od smrti autora apod.

U všech 50 uvedených zdrojů jsou definovány následující údaje: jazyk webu, jazyk vyhledávání, bezpečnost, zaměření webu, vzhled, struktura, filtr licence, rozšířené vyhledávání, nutnost registrace a rozsah databáze. Vhodnost použití je zvolena z pohledu učitel/žák. Weby obsahující nedostatečnou filtraci nevhodného obsahu či agresivní reklamu jsou označeny jako vhodné pouze pro učitele. Zdroje jsou rozděleny do kategorií podle zaměření. V nich jsou řazeny podle osobních preferencí od nejlepšího. Toto řazení je míněno jako orientační. Každý pedagog si jistě vybere zdroje nejvíce vyhovující vlastním potřebám a dle vyučovaných předmětů.

Přehled s odkazy na popis jednotlivých zdrojů obrázků:

Různé


Automobily


Klipart


Historie, umění


Místa a památky


Ilustrace starých tiskovin



Vojenství



Vesmír



Moře


Příroda


Umělecké fotografie

Zemědělství


Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

Tento článek vznikl jako studentská práce.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.