Zdeněk Sotolář: Ministerský stereotyp NE-komunikace

pátek 18. září 2015 ·

Posaďte nového ministra na ministerstvo a ono ho to tam semele a okrouhá k obrazu minulému. Když přišla ministryně Valachová, objevila se naděje, že by snad nastala nějaká změna dokonce k lepšímu. Zatím to tak bohužel nevypadá.


Alespoň v oblasti komunikace mezi MŠMT a učitelstvem. Teď paní ministryně vyráží na své spanilé jízdy do krajů. Pár úsměvů po školách, dětičky, pokec s hejtmanem. Kde jsou ale učitelé? Proč si paní ministryně neobjedná nějakou prostornou aulu, nevyzve učitele k setkání a nepokusí se veřejně vysvětlit a obhájit... třeba vyhlášku k paragrafu 16? Že by nejistota? Nebo naopak jistota, že neobhájí?

Vždyť samotná příprava této inkluzívní vyhlášky vzbuzuje nemalé pochybnosti a vyvolává různé otázky. Kdy vlastně byla vyhláška připravena? Kým? Kdo ji dostal k připomínkování? A především – proč se zase na její přípravě nemohli podílet učitelé? Myslím ty obyčejné, ty z praxe, na které dopadne vyhláška nejvíce. Vždyť MŠMT má potřebný prostor a nástroj v podobě metodického portálu rvp.cz!

Příležitosti a prostředky tu jsou, ale chybí motiv. Zájem. Vítězí tradiční a pohodlný stereotyp, jehož výsledkem je skutečnost, že učitelská veřejnost se ocitá odstavena na vedlejší koleji. Mimo rozhodování, mimo výměnu informací. A důsledkem takového ministerského stereotypu NE-komunikace je pak růst vzájemné nedůvěry. A mezi učiteli se šíří nebezpečné apatie. Už zase, paní ministryně.

Převzato s laskavým souhlasem z blogu autora na iDNES.cz

9 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. září 2015 v 0:44  

Pár úsměvů po školách, dětičky, pokec s hejtmanem. Kde jsou ale učitelé?

Už mne snad ani nepřekvapuje, že ředitelé škol jsou opět zcela opomíjeni. Jako kdyby k tomu neměli co řici, nebo lépe, jako kdyby vůbec nebyli. Snad že by školství bez nich obešlo zcela?

Unknown řekl(a)...
18. září 2015 v 22:44  

Já bych opravdu ráda věděla, jestli pani ministryně skutečně věří, že ta inkluze, které ona prý raději říká společné vzdělávání, žákům s postižením i bez postižení, školám a celému našemu školství bude prospěšná.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
18. září 2015 v 23:23  

No, jde přece o 1 mld. eur v OP VVV.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. září 2015 v 0:06  

Ano, kšeftíky. Děti vyhandlovat za peníze.
Takový drobný český chlíveček...

jir řekl(a)...
19. září 2015 v 9:39  

Dříve se tomu říkalo "bezpáteřní lidé".

Unknown řekl(a)...
19. září 2015 v 10:08  

A že těch bezpáteřných lidí je. I mezi vědeckými a odbornými pracovníky, speciálními pedagogy, kteří studovali psychopedii, obhajovali z ní své diplomové práce, psali o ni články a odborné publikace. Někeří z nich skutečně pracovali s mentálně postiženými dětmi a znají jejich možnosti a limity, a přece neváhají hodit je do džungle veřejného školství, kde nemají žádnou šanci na úspěch. Pro pár korun nebo eur?

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. září 2015 v 23:15  

Oni to vědí. Všechno to vědí. Nemají sníženou rozlišovací schopnost, jsou svéprávní, orientují se v prostoru a čase. Přesto to dělají. Manipulují s veřejným míněním, nechávají napospas stovky, možná tisíce dětí, obětují je pro naditou portmonku a plný břich. Jsou zavržení hodní, zlo činící. Svrab a neštovice na ně. Fůůůj!

tyrjir řekl(a)...
20. září 2015 v 1:56  

Letí netopýr nocí a najednou bum - narazí do stromu. Sebere se, srovná křídla a letí dál. A za chvíli zase - prásk do skály. Zatřese hlavou, sundá si z uší sluchátka a říká: "Sakra, já se s tím walkmanem snad jednou přizabiju."

Nevím, kde tento příběh vznikl. Na českém umu v minulosti myslím zejména v důsledku nejednoty české šlechty profitovali nejprve Habsburkové a po Bitvě na Bílé hoře např. Sasko (Jedno z míst, kam z náboženských důvodů směrovali vyspělí čeští exulanti, kteří pomohli povznést tehdy nerozvinuté Sasko) a také země, do kterých se uchýlil J. A. Komenský.
Viz např.: http://ireferaty.cz/346/3361/Bitva-na-Bile-hore
Sachsen - Böhmen : Was verbindet uns? - Co nás spojuje?
http://www.dts.cz/cgi-bin/dts/dts.fcgi?stranka=3&kategorie=8&akce=clanek&id=258&jmeno=&heslo=

Myslím že i dnes má um českých lidí světu co říci, i když mu, zdá se, novodobá šlechta zatím vcelku moc nepřeje. Týká se to myslím i té úvodní historky. Čeští technici vytvořili světově unikátní pasivní radiolokátory Tamara a Věra.
http://ekonomika.idnes.cz/radaru-vera-prokleti-tamary-nehrozi-d76-/ekonomika.aspx?c=A040528_114007_ekonomika_ven

Věra je Víra. Naše víra, že Pravda vítězí nemusí být myslím pasivní, uvědomíme-li si Čapkův dodatek ..., ale dá to fušku.

Přeju nám všem co nejméně nárazů plynoucích z klapek na uších nebo očích a schopnost po nárazu srovnat křídla

Jiří Týř

Unknown řekl(a)...
20. září 2015 v 7:43  

Co asi můžeme očekávat od bývalé náměstkyně pana ministra Jiřího Dienstbiera? Jedině zrychlení tohoto procesu inkluze. A to hlava nehlava. Když se kácí les, tak přece létají třísky. A že ty třísky jsou děti? To přece nevadí, protože tyto děti z praktických škol už nebudou mít žádný nadstandard. A že se tyto děti nenaučí ani trivium? To přece nevadí, hlavně že se rozbije model, který tady fungoval. A že už nikdy nezažijí pocit úspěchu? To už vůbec nevadí. Hlavně že si MŠMT odškrtne položku o které jsou přesvědčeni ve smyslu xenofobie a rasismu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.