ČT24: Kateřina Valachová na návštěvě Moravskoslezského kraje

středa 9. září 2015 ·

Pomůže ministryně školství Kateřina Valachová vyřešit dlouhodobý problém technických a učňovských škol, které mají problém přilákat studenty?




Celé speciální vysílání na webu České televize iVysílání

5 komentářů:

Srammo řekl(a)...
10. září 2015 v 9:47  

To, jak úspěšně složí přijímací zkoušky student, není vizitkou střední školy, ale naopak škol zakladnich. Také nechápu, co přinese rodičům informace o vysledku posledního přijatého studenta. Pokud střední škola přijme studenta se špatnými výsledky přijímací zkoušky, ale následně během střední školy ho dokáže připravit k maturitě, bude to spíš důkazem, že škola je kvalitní a odvedla velký kus práce.
Pokud rodiče hledají kvalitní střední školu, musí se ptát právě na uspěšnost studentů u maturity, uplatnění v praxi, kvalitu učitelů, vybavení školy apod. Přijímacimi zkouškami se nehodnotí střední škola, ale naopak základní. A věřte, neni to vždy pro základní školu lichotivé vysvědčení.

Unknown řekl(a)...
10. září 2015 v 23:46  

Problém není v tom, že by základky nedokázaly připravit žáky ke studiu na střední škole. Problém je v tom, že střední školy přijmou každého uchazeče bez ohledu na výsledek přijímací zkoušky a ještě to těm uchazečům říkají již teď na začátku školního roku. Jak potom chcete donutit deváťáka, aby aspoň něco ve škole dělal, když vám v září řekne, že už nemusí nic, protože je přijatý ke studiu?

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. září 2015 v 0:03  

Jak potom chcete donutit deváťáka, aby aspoň něco ve škole dělal

Nenutit, neukončit.
Kdysi s něčím podobným jedni deváťáci vyrukovali. Poněkud svoje stanovisko pozměnili, když to začalo vypadat, že základní školní docházku devátou třídou možná taky neukončí.
Ale to bylo někdy koncem devadesátých let. To je už strašně dávno.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. září 2015 v 0:19  

"Nenutit, neukončit."

To je prakticky nemožné. Dnes, kdy pětka je zakázaná známka, to na čtverku utluče i podprůměrný žák, aniž by téměř hnul prstem.

Je to fakt dávno, dnes už s tím neuspějete, pane kolego.

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. září 2015 v 0:38  

Je mi to jasné. Není mi ale jasné, o čem by se pak mělo diskutovat.
Spíš mne fascinuje, jak mládež, která zhusta na cokoli školního kašle, by se skoro přetrhla, aby se na nějakou tu školu dostala. Ty myšlenkové pochody mne zajímají.
Ledaže... ledaže by to bylo tak, že deváťáci takticky sbírají síly, aby na to po prázdninách vlítli, až se jim z hlav zakouří.
Ale nevím. Denně se potkávám s desítkami žáků, které to učení ale tak strašně ne-ba-ví. Taková pruda.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.