Zuzana Jentschke Stőcklová: Vítáme návrh ministryně školství garantující místa ve školkách

neděle 23. srpna 2015 ·

Vítáme návrh ministryně školství Kateřiny Valachové garantující od roku 2017 všem dětem od 4 let nárok na místo ve školce. Opatření by mohlo vést ke zvýšení zaměstnanosti matek malých dětí i větší ochotě zaměstnavatelů dát těmto ženám práci.

Česká republika patří v Evropě k zemím, ve kterých má mateřství a rodičovství nejvíce negativní vliv na následné uplatnění na trhu práce. Jedním z důvodů je vedle relativně dlouhé rodičovské dovolené a nízkého zapojení otců také nedostatek zařízení předškolní péče o děti.

Plán ministryně Valachové počítá s tím, že od roku 2018 by měl stát zajistit místo ve školkách i pro dětí tříleté, o rok později pak také dvouleté. Předsedkyně Oranžového klubu Zuzana Jentschke Stöcklová takový postup vítá: „Nastavení rodičovské dovolené už nyní umožňuje velkou flexibilitu, co do možností přivýdělku, problém ale byl v nedostatku pracovních příležitostí a právě nedostatku dostupných školek či zařízení pro děti mladší 3 let. Do budoucna by v České republice mělo určitě dojít i k navýšení kapacit zařízení pro děti od méně než dvou let.“

Zuzana Jentschke Stőcklová, předsedkyně Oranžového klubu, náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí pro sociální a rodinnou politiku

Zdroj: Parlamentní listy

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
24. srpna 2015 v 8:14  

Takze socialnedemokraticka namestkyne socialnedemokraticke ministryne pochvalila navrh jine socialnedemokraticke ministryne... Proc ne?
Akorat jsem teda nepochopil (ani z clanku na PL) v cem navrh spociva, jak se to bude realizovat, kolik to bude stat a odkud se na to vezme...
Krome toho mam trochu jazykovy problem z obratem "navrh garantujici neco..."

MM řekl(a)...
24. srpna 2015 v 8:33  

Nedovedu si představit, jak ministerstvo obcím nařídí vybudovat nové prostory mateřských škol.
Maximálně si dovedu představit, že obcím poskytne zvýšené prostředky na platy učitelek v mateřinkách. Na úkor základních a středních škol, samozřejmě.
A logicky vzato: Podpora zvýšené zaměstnanosti jedné skupiny obyvatel bude logicky doprovázena zvýšenou nezaměstnaností jiných skupin. Odhaduji, že to odnesou lidé v předdůchodovém věku a čerství absolventi škol.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.