Studio ČT24: Ministryně školství Valachová k zahájení nového školního roku (brífink)

pátek 28. srpna 2015 ·

Podle šéfredaktora serveru Česká škola Janka Wagnera je však navýšení finančních prostředků pro školství nedostatečné. „Je to slabá záplata. Samozřejmě jsme vděční za to, že do rozpočtu školství přijdou další peníze, ale je to strašně málo,“ uvedl Wagner, který má výhrady i k navýšení platu učitelů. „Pokud bude víc peněz v tarifech, znamená to, že bude méně peněz do odměn, a to si myslím, že není správně,“ vysvětlil.

9 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. srpna 2015 v 21:59  

Pokud bude víc peněz v tarifech, znamená to, že bude méně peněz do odměn

Bude méně peněz do odměn. Odměn komu? Kamarádíčkům, řiťolizům a projekčním bublinářům. Loni jsem skrzevá všechny možné inovativní aktivity některé skupíny žáků neviděl v učebně celý měsíc. Souvislý měsíc, zdůrazňuji.
Nebo už se doopravdy ví, jaké parametry má ten tak žádaný dobrý učitel? A kdo to posoudí? Kamarádíček kamarádíčka? A jak to, že jsou v systému pořád ještě špatní učitelé?
Pokud bude méně peněz v tarifech, znamená to, že se jich více cestou odkloní.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
29. srpna 2015 v 12:49  

Pokud bychom byli důstojně placeni v tarifech a bylo by jasně pojmenováno, kde začínají, ale také kde KONČÍ naše povinnosti, nemusel by ani vznikat nesmyslný kariérní řád.

Unknown řekl(a)...
30. srpna 2015 v 15:25  

Co si kdo urve, to má. Dělit něco spravedlivě = plošně opravdu není in.

tyrjir řekl(a)...
30. srpna 2015 v 16:40  

Důstojné tarifové platy plus další odměny těm, kteří si to opravdu zaslouží. Není to myslím buď anebo. Mělo by být obojí. Chce to ale příslušné navýšení rozpočtu MŠMT na skutečně systémová opatření. Z tohoto hlediska vidím zlidštění RVP, změnu financování regionálního školství přídělem na učitele i odklad nástupu KS jako důvodné věci. Uvidíme, zda se to tentokrát MŠMT, vládě a Parlamentu povede. Méně systémově to myslím kdysi zkoušel ministr Dobeš, který pak odešel, když ty rozpočtové peníze ve vládě nedostal. Uvidíme, jak s tím MŠMT dopadne ve vládě a Parlamentu tentokrát. Záležet bude i na krajích a obcích a na jejich školách, zda a jak ta která mnohdy ještě nevydiskutovaná a nedospecifikovaná opatření přijmou a podpoří. Metoda Drbu vrbu je přitom myslím celkem na místě.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. srpna 2015 v 20:33  

odměny těm, kteří si to opravdu zaslouží

Nu ovšem. Pořád a všude se hovoří o těch dobrých učitelích. Ale nejsem si jist, jestli se už ví, kteří to jsou. Ti, kteří spíš učí, ti, kteří spíš projektují, ti, kteří spíš rozdávají jedničky, to, jejichž jméno si žáci pamatují ještě po desítkách let, ti, kteří udržují žádoucí oční kontakt...
Tak to zkuste, pane tyrjire, už konečně rozseknout.

tyrjir řekl(a)...
30. srpna 2015 v 21:46  

Učitel je ten, kdo učí a naučí. I proto jsou myslím důležité důstojné a motivující tarifní složky jeho platu. Tomuto hlavnímu kritériu by měl odpovídat i systém kontroly a hodnocení práce ředitelů škol, uvádění nových učitelů, DVPP atd. Ředitel řídí školu, jejímž prvotním posláním je dobře vyučovat, což obnáší nejen faktografii, ale i rozvoj pojmového myšleni, působeni na rozvoj kritického myšlení a tvořivosti žáků atd.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. srpna 2015 v 22:25  

systém kontroly a hodnocení práce ředitelů škol

Ano. Prásk hřebíček do hlavičky.
Kdo dnes sleduje, jaký servis poskytují ředitelé pedagogickému sboru školy? Jak učitele motivují, podporují, vedou...

Jiri Janecek řekl(a)...
31. srpna 2015 v 10:05  

"Bude méně peněz do odměn. Odměn komu?"
Kdyz uz se vola po te otevrenosti, bylo by dobre treba videt anonymizovane rozdeleni tech nadtarifu. A to idealne jako zakladni soubor s neanonymizovanymi jmeny skol...

Nicka Pytlik řekl(a)...
31. srpna 2015 v 13:00  

Jaképak anonymizované. Lidé placení s daní nemohou, ne, nesmějí být anonymní!
Docela mne překvapuje, že vynikající pracovníci státní sféry jsou až tak skromní, a úporně lpějí na utajení míry ocenění kvality svojí práce pro obecné blaho.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.