Psaní s  motýlem: nová verze aplikace pro výuku psaní písmem Comenia Script v češtině i v angličtině

pondělí 31. srpna 2015 ·

Nová verze aplikace pro výuku psaní oblíbeným písmem Comenia Script® je nyní k dispozici pro tablety a chytré telefony s operačními systémy iOS a Android v českém i v anglickém jazyce.

​Radana Lencová, autorka písma Comenia Script®, ve spolupráci s Jakubem Wagnerem, vývojářem společnosti J4W s.r.o., připravili novou vylepšenou verzi výukového programu psaní pro nejrozšířenější platformy s operačními systémy Android a iOS (pro iPad a iPhone) s názvem "Comenia Script – psaní s motýlem" v české a anglické verzi. Uživatelé nejrozšířenějších tabletů a chytrých telefonů s operačním systém Android, které jsou dostupné i v příznivých cenových relacích, tak získávají další užitečnou výukovou aplikaci.

Aplikace "Comenia Script – psaní s motýlem" je hra pro nejmenší písaře, která zábavným způsobem seznamuje děti s novým psacím písmem Comenia Script. Zároveň podporuje uvolnění ruky (grafomotoriku) formou obtahování písmene na celé ploše tabletu nebo chytrého telefonu. Proto je vhodná před samotným nácvikem písma Comenia Script v 1. ročníku, nebo také pro předškoláky.

Aplikace vychází z úspěšného programu pro školní interaktivní tabule z roku 2012, který obsahuje šest různých aktivit pro výuku psaní. Další verze aplikace byla k dispozici od prosince 2012 i pro tablety a chytré telefony společnosti Samsung, od června 2014 byla k dispozici i verze pro tablety iPad a chytré telefony iPhone.

Anglickou verzi aplikace namluvil rodilý mluvčí a byla pro ni vyvinuta nová anglická verze obrázkové abecedy Comenia Pictures.

“Tvorba písma Comenia Script je pro mne hledáním nových cest pro výuku psaní”, říká Radana Lencová. “Nová verze pro tablety bude jistě zajímavou možností pro jeho podporu nejen u nás, ale i v zahraničí”, dodává.

“S Radanou spolupracujeme již pět let a věříme, že nové verze pro nejrozšířenější tablety v českém i anglickém jazyce si děti oblíbí”, říká Jakub Wagner.

Aplikace "Comenia Script – psaní s motýlem" je bezplatně dostupná ke stažení v AppStore nebo v Google Play a nabízí v české verzi k vyzkoušení třináct znaků abecedy. Všech 96 znaků včetně sady obrázků Comenia Pictures je možné zakoupit za 59 Kč/1.99 USD.

Použité psací písmo Comenia Script® bylo jako jediné nevázané písmo ověřeno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR v projektu dvouletého pokusného ověřování v letech 2010-2012 a schváleno jako alternativní pro použití v českých základních školách. Na praktických seminářích Comenia Script bylo proškoleno téměř 2000 učitelů a učitelek z Čech a Slovenska.

Odkazy:

Radana Lencová, absolventka VŠUP, představila školní psací písmo Comenia Script v říjnu 2008 na výstavě ve Studentském klubu UK. V dubnu 2009 získala didaktická sada "Balíček Comenia Script" v soutěži Nejkrásnější česká kniha roku 2008 1. místo - Cenu ministra kultury v kategorii Učebnice pro školy všech stupňů. V červnu 2009 typografický systém "COMENIA - České školní písmo" autorů Tomáše Brousila, Radany Lencové a Františka Štorma exceloval v mezinárodní soutěži evropského designu ED AWARDS 2009, kde získal nejen Zlatou medaili v kategorii Original typeface, ale také prestižní Cenu poroty.

Jakub Wagner, absolvent FEL ČVUT, vývojář společnosti J4W s.r.o., se kromě tvorby reklamních aplikací věnuje i vývoji vzdělávacích aplikací pro školy, muzea a výzkumné ústavy.

J4W s.r.o. je přední český producent interaktivních řešení pro školy, muzea a další instituce. Kromě výroby velkoplošných dotykových obrazovek JAWIQ vyvíjí i interaktivní aplikace a hry pro tablety a chytré telefony.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.