Promlčení

pondělí 10. srpna 2015 ·

První případ podporučíka Tomáše Volfa

Mladý policista Tomáš Volf narazí při zkoumání promlčených vražd na podivné úmrtí, k němuž došlo v roce 1991 v zastrčené osadě Pasečky u rakouských hranic. Když se k jedné složce s podezřelou smrtí připojí druhá, rozhodne se Tomáš vyzpovídat člověka, který se tehdejšího vyšetřování přímo účastnil: bývalého úředníka ministerstva vnitra Ondřeje Novotného. Prostřednictvím jeho vzpomínek se Tomáš snaží získat informace, které ze spisů záhadně zmizely.


Může ale věřit muži, ze kterého se stal politik s nevalnou pověstí? Jakou roli hrají v případu dějiny zapomenutého kraje? A jak hluboko do minulosti se musí Tomáš ponořit, aby odhalil, komu kdysi prošla nikoli jedna, ale dvě vraždy?

Děj knihy se točí kolem fiktivní vesnice Pasečky, která se za socialismu nacházela v hraničním pásmu a byla tak vlastně odříznutá od běžného života. Místa, kde se příběh odehrává, bychom našli na Šumavě nebo v Novohradských horách. Obě oblasti zůstaly po válce téměř vysídlené a po předválečných osadách zůstala většinou jen vylidněná torza, v lepším případě řídce osídlené samoty s několika obyvateli.


Co říká o knize sám autor? „Inspiroval jsem se událostmi, které se v naší zemi skutečně děly. A tak, i když se jedná o příběh smyšlený, je složen ze střípků reality. Hlavní dějovou linii jsem zasadil do počátku devadesátých let, kdy se SNB měnil v Policii, kdy probíhaly lustrace, kdy se otevřely hranice a kdy bezpečnostní složky byly téměř paralyzovány nárůstem trestné činnosti, související také s polistopadovou amnestií,“ říká Jiří Březina.

Jiří Březina nadchl čtenáře i kritiky hned svou prvotinou Na kopci, za niž získal prestižní Cenu Jiřího Marka za nejlepší český detektivní román roku 2013.

Detektivku Promlčení zakoupíte se slevou přímo od vydavatele na www.albatrosmedia.cz.

Přečtěte si ukázkovou kapitolu:

.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.