Přečtěte si: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy, říká poradce ministryně Pavlík

středa 5. srpna 2015 ·

"Nesouhlasím s tím, že střední školy mají odrážet momentální výkyvy na pracovním trhu nebo připravovat studenty pro konkrétní firmy," říká poradce ministryně školství Petr Pavlík. Další změny plánuje ministerstvo u státních maturit, 20 procent propadlíků se mu zdá příliš. Pár let chce ale nechat maturity být, aby se současný systém zavedl a usadil.


Z článku Markéty Hronové v Hospodářských novinách vybíráme:

Podpory technického vzdělávání se ministerstvo nevzdává, ale připomíná problém, na který ukazuje hned několik průzkumů mezi firmami. Ty si mimo jiné často stěžují, že absolventi technických oborů neumí cizí jazyk nebo pracovat v týmu. Čím dál více firem si podle něj začíná uvědomovat, že potřebují pracovníky, kteří budou schopni třeba pětkrát za život změnit zaměstnání.

"Vědí, že nemůžeme vychovávat fachidioty za mašinami, kteří nezvládnou jinou práci, až se mašina změní," uvádí.

2 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
5. srpna 2015 v 20:48  

Genderovy specialista se neobtezoval si nastudovat SKUTECNOU neuspesnost za maturitni rocnik. Plete hrusky s pomeranci, protoze jablka do jeho konceptu vize nezapadaji. V maturitnim rocniku, pane poradče, je vzdy jarni a podzimni termin. A o tom, jaky ten ktery rocnik byl z hlediska neuspesnosti zaku, o tom muzete mluvit az po skonceni podzimniho terminu. A zkusenost mi rika, ze v neuspesnosti celkove bude na prvnim platnem miste zleva jednicka. Povime si to na podzim

Eva Adamová řekl(a)...
6. srpna 2015 v 14:56  

No ono, kdyby školy vychovávaly pracovníky pro konkrétní firmy a absolventi v nich skutečně měli práci nebylo by to zas až tak špatné. Zkusme si totiž uvědomit, jak to v současné době s mnoha absolventy je. Děcko dodělá školu, je vcelku jedno jestli SŠ nebo VŠ, v určitém oboru, nenajde odpovídající práci a nedostane ani možnost se ve vystudovaném oboru v praxi zorientovat, tedy uplatnit to, co se doposud naučilo. Ale zrovna se po něm chce, aby bylo flexibilní, rekvalifikovalo se a bylo téměř z placu schopné uplatnit se v oboru jiném. Mám obavy, že takto to fungovat nemůže a nebude.
Ale už jenom názor poradce, že zedník by se neměl učit postavit zeď, ale zato by měl mít široký přehled o používaných materiálech je úsměvný a svědčící o poradcově erudovanosti. Zajímalo by mne, co asi udělá stavbyvedoucí se zedňasem, který mu nepostaví zeď, ale udělá mu přednášku o vhodnosti použitého materiálu. Sama si odpovím. Vyrazí ho. Navíc doby, kdy na zedníky chodili trojkaři, jsou nenávratně pryč. Dnes na učební obor zedník míří v podstatě samí nepoužitelní propadlíci. Proč si myslíte, že na našich stavbách pracují vysokoškoláci z Ukrajiny? Zřejmě jsou schopni na rozdíl od našich vyučených zedníků zeď skutečně postavit a nevykřikují, že až si dodělají maturu, tak už je na stavbě nikdo neuvidí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.