Přečtěte si: Chaos v psaní velkých písmen skončí, vědci chystají změnu pravopisu

pondělí 24. srpna 2015 ·

Jazykovědci chtějí ukončit zmatek v psaní velkých písmen. Ve velkém průzkumu zjistili, že s nimi mají problém i zdatní češtináři. Nesrovnalosti jsou v psaní geografických názvů či jmen různých institucí. Reforma je proto podle odborníků nutná. Změny ale nepřijdou dříve než za několik let, uvedla MF DNES.


Z článku Sabiny Netrvalové v iDNES.cz vybíráme:

S úpravami pravopisu souhlasí předseda Asociace středoškolských češtinářů Jiří Kostečka. Pravidla pro psaní velkých písmen podle něj mají logiku, ale jsou příliš komplikovaná. „Na druhou stranu, jazykovědci z Ústavu pro jazyk český jsou v posledních letech velmi tolerantní a doporučují učitelům, aby některé komplikované jevy vůbec nehodnotili a neznámkovali,“ řekl iDNES.cz.

I když Kostečka změnu schvaluje, je podle něj zatím nejisté, jak by měla vypadat a jestli nezpůsobí víc škody než užitku. „Zjednodušení by muselo být opravdu hodně ostré a je otázka, jestli by velká písmena vůbec dál plnila svou funkci. Jako učitel musím ale na sto procent říct, že zjednodušení by bylo prospěšné. Co se pravopisu píše, největší problém dělají právě velká písmena,“ popsal.

1 komentářů:

Jirka řekl(a)...
25. srpna 2015 v 14:12  

Co se dá vysvětlit, nemůže být chaotické. To, že jsou některá pravidla obtížnější, znamená jen, že pro jejich zvládnutí musím vyvinout větší úsilí. Časté změny přinášejí více škody než užitku. Pokud se rodičům a jejich dětem zdá dnes obtížné naučit se vyjmenovaná slova, pak zřejmě nebude chyba v rodném jazyce. Pro nás učitele z toho vyplývá, že zkouším a klasifikuji běžné jevy a chytáky si nechám na chvilky machrování před mládeží. Ti zvídaví, slušní a pilní mé kejkle s jazykem ocení hned a zbytku to snad dojde časem. Cílem školy je dát základní vědomosti a na nich se učit myslet. Pravidla jazyka jsou stále jen pravidla, která musím pro život ve společnosti zvládnout. Určitě nejde o život jako na silnicích, ale na vybroušení mozečků je to skvělý trenažér.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.