Přečtěte si: České školství se potýká se začleněním dětí imigrantů

pondělí 24. srpna 2015 ·

S přijímáním uprchlíků vyvstává problém s integrací jejich dětí do škol. Chybějí tlumočníci i vícejazyčné materiály pro pedagogy, tvrdí Miloslav Hubatka, poradce, lektor v oblasti vzdělávání, expert na vzdělávání a školské systémy.


Z článku Štěpánky Saadouni v Havlíčkobrodský.Deník.cz vybíráme:

„Máme zkušenosti s dětmi 
z Barmy a Vietnamu, zatím jsme jejich zapojení do školní výuky zvládli bez problémů, ale nevím, jak by to vypadalo, kdyby k nám do školy přišlo najednou dvacet i více takových dětí," konstatoval ředitel základní školy v Přibyslavi Petr Adam.

Podle jeho názoru chybí školám podpora ze strany ministerstva a potřebné finance na vzdělávání dětí z jiných kultur, pro které není čeština mateřským jazykem. „U některých dětí, pocházejících ze zemí, kde se domluvíte anglicky, lze použít při jejich integraci angličtinu jako třetí jazyk, ale ne vždy je to možné, protože ne všechny děti imigrantů angličtinu ovládají," podotkl ředitel Adam.

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
24. srpna 2015 v 12:14  

A což teprve, až se české školství začne potýkat se začleňováním dětí původního obyvatelstva mezi děti imigrantů. Budou chybět tlumočníci i překlady Koránu do češtiny, slovenštiny, romštiny, ukrajinštiny, vietnamštiny a tak nějak podobně.

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. srpna 2015 v 18:05  

Některé spoluobčany se snažíme do školství začlenit už skoro 100 let. No a nic moc, co? Ono to chce vůli a chtění.Možná, že se budeme divit a imigranti se začlení rychleji a lépe.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.