Na české školy míří američtí asistenti. Pomohou s výukou angličtiny

úterý 25. srpna 2015 ·

Na deseti mimopražských středních školách si studenti v novém školním roce budou procvičovat angličtinu za pomoci rodilých mluvčích, kteří do České republiky přijíždí s podporou stipendijního programu společně financovaného českou a americkou vládou. Fulbrightův stipendijní program takto podporuje výuku angličtiny deset let a američtí asistenti již působili na více než padesáti školách po celé republice.


V letošním školním roce „Fulbright English Teaching Assistants“ neboli ETA zamíří do Dobrušky, Frýdlantu, Liberce, Olomouce, Otrokovic, Pelhřimova, Přerova, Třebíče, Volyně a Vyškova.

„Mezi školami je program velice populární, každoročně se o asistenty uchází mnohonásobně více škol, než jsme schopni uspokojit. Dáváme vždy přednost školám mimo Prahu, protože víme, že v regionech může být problém rodilého mluvčího pro výuku zajistit,“ komentuje zájem o asistenty koordinátorka Andrea Semancová z Komise J. Williama Fulbrighta, která program spravuje. „Jedním z důvodů velkého zájmu je i fakt, že stipendium prakticky pokrývá veškeré náklady pobytu asistentů, což je pro školy výhodné i finančně. Asistenti jsou navíc vždy čerstvě vystudovaní vysokoškoláci, často z velmi prestižních amerických univerzit, a ačkoliv to obvykle nejsou profesí učitelé, přeci jen školy mají jistotu, že se jedná o vzdělané osobnosti s rozhledem. Jelikož asistenti působí v hodině vždy s českým učitelem, tak možnost dozvědět se něco nového o USA, jejich kultuře, zvycích a jazyce mají i samotní učitelé“.

Fulbrightův program je česko-americkým vládním stipendijním programem, jehož náplní je podpora pobytů amerických studentů, vědců a vysokoškolských pedagogů v České republice. Zároveň stipendijně podporuje akademické pobyty českých občanů v USA. Stipendia jsou společně financována českou a americkou vládou.

Ve školním roce 2015-2016 bude v ČR působit celkem, a to včetně asistentů, 21 amerických stipendistů. Do USA odjíždí 30 českých studentů, vědců a pracovníků neziskovek. Detailní seznamy stipendistů a přehled stipendijních programů lze najít na webu Fulbrightovy komise na www.fulbright.cz/stipendia.

Komise J. Williama Fulbrighta byla založena v roce 1991 na základě mezivládní dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými za účelem rozvoje vzdělávacích, vědeckých a kulturních výměn. Komise spravuje česko-americký program vládních stipendií a poskytuje informační a poradenské služby pro zájemce o studium v USA. Bližší informace o Fulbrightově komisi, včetně seznamu a umístění všech českých a amerických stipendistů, naleznete na www.fulbright.cz.

Seznam amerických asistentů Fulbrightova programu ve školním roce 2015-2016

Seznam amerických asistentů ve výuce 2014-2015

Dobruška

Gymnázium Dobruška
Erica Catherine Fedor
Florida State University

Frýdland

SŠ hospodářská a lesnická
Molly Irene Pailet
Bates College

Liberec

SŠ strojní, stavební a dopravní
Daniel James Sichmeller
University of California, Berkeley

Olomouc

SZŠ a VOŠZ Emanuela Pöttinga
Matthew Robinson
George Mason University

Otrokovice

Gymnázium Otrokovice
Brianna Lynn Adams
University of Alabama

Pelhřimov

Gymnázium a OA Pelhřimov
Molly Margaret Emmett
Whitman College

Přerov

Gymnázium Jana Blahoslava a SPgŠ
Megan Thelma Vanaman
Juniata College

Třebíč

VOŠ a SŠ veterinární, zemědělská a zdravotnická
Jennifer Joan Helinek
Williams College

Volyně

SŠ a Jazyková škola
Maureen Davis Heydt
University of Arizona

Vyškov

Gymnázium a SOŠ zdravotnická a ekonomická
Rachel Kathryn Schober
Missouri State University

4 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
26. srpna 2015 v 10:01  

Ačkoli nechápu smysl zveřejnění jmen rodilých mluvčí, postrádám jakýkoli relevantní obsah k nadpisu "Seznam amerických asistentů Fulbrightova programu ve školním roce 2015-2016" a za mírně nadbytečný ke zprávě o budoucí pomoci potom považuji seznam asistentů pro již skončený rok 2014-2015.

tyrjir řekl(a)...
26. srpna 2015 v 11:34  

Deset vybraných českých škol dostane amerického asistenta pro výuku angličtiny.
Nadpis by měl vystihovat obsah stati.

Unknown řekl(a)...
26. srpna 2015 v 17:48  

jo byla to nadšená doba, po 89 jak američtí a kanadští číšníci a instalatéři "učili" na našich školách,u nás hrál pěkně na kytaru,kdo neměl rodilého mluvčího,jako by nebyl...

Unknown řekl(a)...
27. srpna 2015 v 10:12  

Na jedné střední odborné škole se "rodilý mluvčí" orientoval hlavně na výuku velmi nespisovných výrazů v angličtině a za odměnu žádal, aby ho studenti naučili podobná slova v českém jazyce. K jejích procvičování je zval do jedné blízké restaurace.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.