Martin Borský: E-knihy ve vzdělávání

čtvrtek 27. srpna 2015 ·

Článek z pohledu učitele-začátečníka přehledově shrnuje možnosti využití volně dostupných nástrojů pro vytváření a publikování e-knih, tzv. e-booků.

Úvod

Fenoménem 21. století je bezesporu elektronická kniha neboli e-book. Zastánci a milovníci tištěných knih budou oponovat, že nic nenahradí kouzlo voňavého papíru z tiskárny a přímý kontakt s knihou v ruce, nicméně měli bychom si přiznat, že elektronické knihy mají budoucnost. Nabízí se nám možnost nepřeberného množství knih, které jsou k dispozici ke stažení na internetu a dají se číst kdykoli a kdekoli. V klidu domova, v autobuse, u moře, aniž bychom tahali kila papíru v batohu. Zároveň také můžeme publikovat knihy vlastní.

Ve vzdělávání vidím v tomto směru velký potencionál. Učitelé mohou vytvářet například digitální učební materiály, které se dají snadno publikovat a sdílet se studenty. Žáci nemusí jen pracovat s tím, co jim dá k dispozici učitel, ale také oni sami mohou vytvářet vlastní publikace na dané téma, například zpracovat ve formátu e-book referát o exkurzi nebo výletu. Možností využití ve vzdělávání je nepřeberné množství.

Existuje velké množství formátů e-booků. V současnosti jsou nejrozšířenější tři – PDF, ePub a Mobi.
Uživatelé produktů firmy Apple znají také formát iBook, který je vytvářen pomocí softwaru iBooks Author. PDF patří mezi nejstarší univerzální formáty. K jeho prohlížení slouží bezplatný Adobe Reader. Jeden z nejvíce rozšířených formátů je ePub. Formát lze číst ve většině hardwarových i softwarových čteček, kromě Amazon Kindle, který primárně využívá formát Mobi.
V tomto článku bych chtěl ukázat několik možností, jak lze bezplatně vytvářet e-bookové výukové materiály a jaké jsou možnosti jejich publikování.

Export do PDF

Pro začátek je nejlepší a nejjednodušší variantou využívat textové editory v MS Office, či PowerPoint. V dnešní době většina uživatelů umí v těchto programech formátovat text, nebo přidávat obrázky a naprostá většina škol tyto programy používá. Po vytvoření materiálu stačí již jen exportovat dokument do formátu PDF a tím docílit snadné čtení v jakémkoliv zařízení, nebo čtení online. Není to sice optimální řešení, ale díky textovým editorům a využívání nástrojů pro tvorbu prezentací lze vytvořit velice snadno digitální učební materiál v uživatelsky známém prostředí.

Draft

Mezi další možnosti pro publikování patří volně dostupná aplikace Draft. Po zaregistrování lze vytvářet a publikovat své vlastní e-booky. Velkou výhodou je, že po vytvoření vlastní e-knihy si ji můžete ihned uložit a stáhnout ve formátech ePub, Mobi, nebo PDF. Díky tomu ji otevřete opět v jakémkoliv zařízení a na jakékoliv platformě. Draft používá značkovací jazyk Markdown, který slouží k vytváření a formátování textu. Ten pak lze publikovat na webu. Nejjednodušší způsob, jak vytvořit e-knihu, je vytvořit dokument v MS Word a ten pak automaticky bez nutnosti ovládat Markdown importovat do Draftu. Prostředí je velmi přehledné a intuitivní.

Liberio

Pro ty, co pro tvorbu dokumentů rádi využívají cloudové řešení, jako je například Google Drive, DropBox, OneDrive, je zde aplikace Liberio schopná všechny tyto služby integrovat. Veškeré uložené dokumenty v cloudu lze tedy ihned exportovat do ePub nebo Mobi formátu.

Tento článek vznikl jako studentská práce.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.