Zájem o interaktivní výuku ve školách neustále stoupá. Své hodiny sdílí již přes 22  tisíc učitelů

středa 1. července 2015 ·

Škol, které využívají k výuce moderní technologie a vyučují pomocí interaktivních tabulí, tabletů, notebooků a podobných zařízení, postupně přibývá. Učitelé mohou zkušenosti s využitím interaktivní výuky sdílet s ostatními pedagogy pomocí digitálních učebních materiálů. Zpracované vzorové hodiny, tzv. DUMy, jsou volně ke stažení na portálu Veškole.cz, kam je učitelé sami nahrávají. Z aktuálních statistik společnosti AV MEDIA, která se dlouhodobě na zavádění technologií do škol specializuje, vyplývá, že své výukové hodiny již sdílí přes 22 tisíc učitelů.


Tzv. vzorových, tedy moderními technologiemi plně vybavených škol je v Česku 47. Dalších 2 350 škol využívá alespoň některé z interaktivních zařízení od AV MEDIA, jako jsou interaktivní tabule SMART Board, hlasovací systémy, nástroje pro vizualizaci a digitalizaci, školní měřicí systém PASCO nebo digitální jazykové laboratoře Robotel.

Své zkušenosti s interaktivní výukou mohou školy různými způsoby sdílet s ostatními pomocí digitálních učebních materiálů, které sami ukládají na portál Veskole.cz. Zásadní nárůst těchto materiálů přišel v roce 2011, čemuž napomohl projekt Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy s názvem „EU peníze základním školám“. Počet materiálů ke sdílení každým rokem dále stoupá, nyní jich je k dispozici již přes 35 000.


S tímto číslem koresponduje zájem učitelů, jež materiály používají – počet registrovaných kantorů, kteří chtějí při výuce využívat moderní technologie, dosáhl 22 000.

„Dlouhodobou vzrůstající tendenci pozorujeme rovněž v množství stažení digitálních učebních materiálů. K aktuálně končícímu školnímu roku vyšplhal počet všech stažení k 5,3 milionu,“ uvádí Emil Waldhauser, konzultant pro vzdělávání z AV MEDIA a doplňuje: „Z našich statistik vyplývá, že nejvíce aktivních učitelů se nachází na 1. stupni základních škol. Mezi předměty, které pedagogové učí interaktivně, je český a anglický jazyk, matematika a přírodovědné obory.“



Učitelé, kteří hledají inspiraci pro tvorbu zajímavé interaktivní výuky, se nemusí obávat ani případné kolísavé kvality vzorových hodin. Materiály od ostatních, které si mohou na portálu Veskole.cz stáhnout, totiž projdou kontrolou od speciálních lektorů. Dodržují tak zavedená pravidla a zaručují kvalitu.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.