Kudy vede cesta: Zavedení zákonného nároku na místo ve školce pro všechny děti od 3 let

čtvrtek 2. července 2015 ·

Studie proveditelnosti zkoumá, zda a za jakých podmínek by bylo možné zavést nárok na místo v mateřské škole pro každé dítě starší 3 let. Studie vychází z výsledků několika dílčích, ale výzkumně navzájem propojených odborných analýz, které byly za tímto účelem vytvořeny.


Závěry

Na základě všech výše uvedených analýz a jejich dílčích závěrů lze vyslovit doporučení k zavedení nárokovosti předškolního vzdělávání pro všechny děti starší tří let. Nárokovost v daném návrhu znamená, že každé dítě má v mateřské škole garantováno místo

a rodič se sám rozhoduje, zda této možnosti využije. Možnosti využít nabídky předškolního vzdělávání dáváme přednost před plošně nařízenou povinností.

Právní nárok na výchovu, vzdělávání a péči v určitém rozsahu je ve „starých“ evropských zemích nejčastěji uplatňovaným nástrojem, který má zajistit přístup všech dětí ke kvalitnímu předškolnímu vzdělávání a péči. Zajištění kvalitního předškolního vzdělávání a denní péče o dítě mimo rodinu je považováno za efektivní nástroj proti vzniku a posilování sociální exkluze a jako cesta k vyrovnávání příležitostí ve vzdělávání. (ET 2020, 2009; Penn, 2009)

Konkrétní návrh řešení obsahuje podmínku zavedení spádových obvodů mateřských škol a zavedení povinnosti pro zřizovatele těchto spádových mateřských škol zajistit místo v MŠ pro každé dítě starší tří let, které má ve spádovém území trvalý pobyt.

S požadavkem garance místa v mateřské škole pro všechny děti starší tří let souhlasí většina respondentek dotazníkového šetření a také většina ředitelek a ředitelů mateřských škol oslovených v rámci terénního šetření v plzeňském kraji. Jedinou bariérou, která je uváděna v souvislosti s tímto návrhem, jsou stávající ne všude dostačující kapacity mateřských škol.

Pokud by však nárok na místo v mateřské škole byl zaveden, neznamená to, že by o ně ihned projevili zájem všichni rodiče tříletých dětí. Na základě demografické prognózy lze navíc vyslovit závěr, že v budoucích letech se s ohledem na očekávatelný pokles počtu narozených dětí bude poměr dětí a míst v předškolních zařízeních měnit ve prospěch větších kapacit.



Zdroj: Kudy vede cesta

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.