EDUin: Na desetiměsíčních smlouvách pro učitele prodělá nejvíce stát

středa 15. července 2015 ·

Novela zákona o pedagogických pracovnících má zamezit uzavírání dočasných smluv na dobu určitou s učiteli. Školy tuto možnost využívají k personálním změnám.


Dlouhodobě uplatňovaná praxe, kdy někteří ředitelé uzavírají pracovní smlouvy s učiteli pouze na deset měsíců výuky, bude pokračovat i o těchto prázdninách. Sněmovna nestihla schválit novelu zákona o pedagogických pracovnících včas, do třetího čtení se dostane až v září. I přes smysluplné výhrady opozice je tato novela potřebná, protože zajišťuje učitelům důstojné zacházení. Bez navýšení rozpočtů škol na platy učitelů ale nic neřeší. Možnost krátkodobých smluv pro pedagogy školy nevyužívají ani tak z ekonomických, jako z personálních důvodů. Řediteli umožní snadněji se zbavit nekvalitních učitelů a reagovat na naplněnost tříd.

Novelu, kterou předložilo MŠMT ještě za předchozího ministra školství Marcela Chládka, provázela během druhého čtení v poslanecké sněmovně diskuse o její potřebnosti. Poslanci z řad opozice namítali zejména to, že ministerstvo školství nezná přesný počet učitelů, kterých se podobná praxe dotýká. Dále zazněly hlasy, které vytýkají fakt, že dlouhodobě podfinancované školy pouze hledají řešení, která by jim pomohla ušetřit alespoň část finančních prostředků.

I když jsou tyto argumenty smysluplné, praxe „vyhazování“ učitelů na prázdniny velmi negativně ovlivňuje vnímání učitelského povolání a nutí učitele k hledání únikové cesty. Tou může být buď spoléhání se na sociální systém v době jejich dočasné nezaměstnanosti, nebo hledání jiného pracovního uplatnění. Dochází tak k degradaci učitelského povolání a vystavování učitelů do role společensky nechtěné, podceňované profesní skupiny. Navíc jejich existenční náklady přebírají částečně úřady práce a škola uspoří jen malou část nákladů.

Janek Wagner, šéfredaktor portálu Česká škola, uvedl: „Učitelé s desetiměsíční smlouvou dostávají poměrnou část nároku na dovolenou, tedy 10/12 mzdy za 8 týdnů. Učitel na tom tedy finančně příliš neprodělá, škola na tom nevydělá. Prodělává stát a vydělávají zdravotní pojišťovny. Pro ředitele je to de facto jediná možnost jak obejít hyperprotektivní zákoník práce a získat alespoň nějakou možnost zbavit se nekvalitních pedagogů. Zároveň dává řediteli možnost reagovat na menší počet dětí a tříd v dalším školním roce a má tak možnost ušetřit za případné odstupné.“

18 komentářů:

Marek Adler řekl(a)...
15. července 2015 v 15:24  

Jak souvisí nadpis s textem?

Eva Adamová řekl(a)...
15. července 2015 v 18:03  

A na 12měsíčních smlouvách prodělá nejvíc ředitel.

Unknown řekl(a)...
15. července 2015 v 18:31  

proč tu znovu opakujete ty pitomosti?

Unknown řekl(a)...
15. července 2015 v 18:31  

proč tu znovu opakujete ty pitomosti?

Jiri Janecek řekl(a)...
15. července 2015 v 18:53  

Mne by zajimalo, jak tento trik umozni obejit "hyperprotektivni" zakonik prace u tech "nekvalitnich" ucitelu, kteri ziskali treba smlouvu na neurcito... Treba za pusobeni predchoziho reditele, ktery mel implementovana jina kriteria kvalitniho ucitele...

Unknown řekl(a)...
15. července 2015 v 20:12  

nijak,ten janek plácá nesmysly,když se chce ředitel zbavit kantora se smlouvou na neurčito,tak se ho zbaví, metod, jak to udělat, je dost,je vidět ,že ten člověk je mimo realitu,

Janek Wagner řekl(a)...
15. července 2015 v 20:48  

Tak nám tu ty metody popište, rád se poučím!

Unknown řekl(a)...
15. července 2015 v 21:39  

takže,alespoň tři základní metody,jednoduché,k vyhazovu dostačující:
1.opakovaný pozdní příchod do hodiny
2.neplnění zadaných úkolů v termínu
3.neomluvená absence v hodině (na dozoru)
jako ředitel to nebudu dělat sám,zorganizováním pověřím schopného (všehoschopného zástupce já to jen jako ředitel vyřeším,většinou se s dozyčným dohodnu,a kdyý ne tak dám výpověď,ikdyby to snad falírovalo se zákoníkem práce (či dokonce byla výpověď neplatná) řeknu mu . "tak se se mnou suďte!" a tím ho definitivně odpálkuju

Unknown řekl(a)...
15. července 2015 v 21:43  

p.s, za svou praxi jsem zažil pouze jeden případ,kdy se dotyčná učitelka o výpověd soudila,jelikož její muž byl podnikatel a ona si mohla dovolit půldruhého roku sedět doma bez své výplaty či podpory a spor vyhrála (výpověď byla sepsána v rozporu se zákoníkem práce) a peníze ji byly vyplaceny,zalepila to obec a ředitel řediteloval dál,ona pak sama dala výpověď a odešla

Unknown řekl(a)...
15. července 2015 v 21:50  

a ještě k tomu vašemu nesmyslu o dovolené,takže dovolená se vám nepočítá za 12 měsíců ale jenom za deset a všechny volné dby během roku: prázdniny-podzimní,vánoční,pololetní,velikonoční,jarní apod, se vám započítávají jako dovolená!!!tak si vemte kalendář,spočítejte si to a zjistíte, kolik té dovolené vám zbude!

Unknown řekl(a)...
15. července 2015 v 22:06  

a ještě dodám, jestli si ředitel na pracovní místo z 20-30 uchazečů vybere neschopného pitomce,je to především důkaz neschopnosti toho ředitele!

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. července 2015 v 22:58  

získat alespoň nějakou možnost zbavit se nekvalitních pedagogů

Tak to ano. Zvláště pak, pokud je na těch deset měsíců zaměstnáván opakovaně, dává se mu přehled úvazku na příští školní rok ještě před letními prázdninami a požaduje se po něm, aby se ten mizerný učitel dostavil na přípravný týden, jakkoli je pořád ještě evidován na úřadu práce a nemá tedy platnou pracovní smlouvu.

tři základní metody,jednoduché,k vyhazovu dostačující

Které jsou ale založeny na tom, že učitel doopravdy selhává, a tohoto selhání je užito.
Pořešení neselhávajících, odolných zaměstnanců lze dosáhnout naprosto univerzálně fungujícím způsobem. Stačí, když pár spřízněných duší dosvědčí vedoucímu pracovníku, že byli osobně přítomni, když ten vedoucí vydal ústní příkaz k výkonu nějaké pracovní činnosti. Je nasnadě, že nebude-li pracovník o příkazu vědět, pak jej samozřejmě nevykoná. A máme ho, ptáčka.
Nevěřím, že by se našla nějaká soudná soudní autorita, která by ty pleticháře pohnala na detektor lži.

Unknown řekl(a)...
16. července 2015 v 7:59  

jejjednodušší je první varianta "pozdní příchod" ,přestože se o vás ví,že většinou vcházíte do třídy se zvoněním,dá se to lehce zorganizovat,pan zástupce přijde do třídy,kde máte učit a z nějakého důvodu je pošle do jiné třídy na konci školy (v jiném pavilonu)a pak jen stojí na chodbě a sleduje ,jak vy pobíháte po škole a hledáte a hledáte,po vyučování si vás zavolá (nebo přímo pan ředitel) a oznámí vám,že v rámci kontrolní akce !docházka do hodiny" bylo zaznamenáno,že jste se dostavil o celých 7!!! pozdě,takže tady dole to podepište a ať se to více neopakuje (za měsíc se podobná finta v mírné inovaci zopakuje a již je to opakované porušení...)

Unknown řekl(a)...
16. července 2015 v 8:05  

samozřejmě dá se vytáhnout i těžší kalibr,třeaba v případě ,že některý den máte první hodinu volno,čehož využíváte k návštěvě lékaře,na konci předcházejícího dne visí suplování kde nefigurujete,druhý den ráno,přijdete ,dechu popadaje z lékařského vyšetření,abyste zodpovědně stihnul druhou hodinu,ještě zpitomělý injekcí,odpoledne jste předvolán do ředitelny a je vám sděleno,abyste vysvětlil,proč jste se nedostavil na supl první hodinu,jdete se podívat na včerejší rozpis suplování a tam je již dodatečně zaneseno vaše jméno,čímž jste zanedbal....a vážně ohrozil....a asi se s vámi budeme muset rozloučit.....

Unknown řekl(a)...
16. července 2015 v 8:09  

a existuje spousta dalších a dalších "prasečinek" jak se zbavit zaměstnance,ale nebudu je zde raději uvádět,aby někteří ředitelé nepodlehli pokušení....

Unknown řekl(a)...
18. července 2015 v 3:52  

"a existuje spousta dalších a dalších "prasečinek" "

Když je potřeba se zbavit "té hnidy v našem nejlepším učitelském sboru", tak se jednoduše počká na příhodnou chvíli - "propuštěn pro nadbytečnost". A pište si prosím, že se nejedná o špatné učitele. Obvykle jde o učitele , kteří jsou kvalitní, ale představují potencionální "HROZBU". Ředitelé se ve své funkci obvykle "zabetonují" až do smrtí a to doslova.

Unknown řekl(a)...
18. července 2015 v 11:40  

naprosto fantastickou příležitostí jak totálně "obnovit" sbor je slučování škol,školských zařízení,změna zřizovatele apod.

Unknown řekl(a)...
19. července 2015 v 11:12  

A ještě jedna lahůdka -"prasečinka" - postupné snižování úvazku "potencionální hrozby", která dotyčného donutí z hlediska přežití opuštění místa nebo školství jako takového. Ze svého okolí znám 5 takto vyšachovaných velmi kvalitních kantorů. Byla to vskutku hrozba pro "zabetonované ředitele".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.