Anna Putnová: Jsem přesvědčena, že bychom neměli všechny nešvary ve školství řešit novelou zákona

pátek 10. července 2015 ·

Z druhého čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, v poslanecké sněmovně dne 8. července 2015.

Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, vážené kolegyně, dámy a pánové, když minulé vedení ministerstva školství avizovalo, že připravuje tuto novelu, dali jsme jasně najevo, že ji podpoříme. Chtěli jsme ji podpořit, aby bylo jasné, na straně koho stojíme v tomto sporu učitelé versus ředitelé. Chtěli jsme, aby bylo jasné, že tato nemravná praxe, která se už řadu let v českém školství praktikuje, je nepřijatelná a že vítáme způsob, jak toto ukončit. V tomto věcném sporu ředitelé versus učitelé stojíme jednoznačně na straně učitelů.

Je mně líto, paní ministryně, že svoji premiéru v Poslanecké sněmovně musíte mít u novely zákona, který je ovšem podle mého soudu zbytný. Z té rozsáhlé diskuse, kterou jsme vedli ně školském výboru, jednoznačně vyplývalo, že řada zkušených ředitelů škol považuje propouštění učitelů na prázdniny za manažerské selhání. Je to nemravná praxe a je to selhání ředitelů. Z té diskuse, kterou jsme tam také vedli, se úplně vytratili zřizovatelé. A já jsem přesvědčena, že je to také chyba komunikační, která jde na vrub ministerstva školství v minulém období, nejenom v tom posledním, je to dlouhodobější záležitost.

Jak je možné, že starostové obcí se nezajímají o to, že jejich děti budou učit učitelé, kteří jsou jako žoldáci najímaní od podzimu do jara? Jak je možné, že toto tolerují? Kde jsou školské rady, kde jsou odbory, metodika ministerstva školství? To přece jsou všechno nástroje, které měly být použity před tím, než se využije nástroj nejsilnější, a to zákon.

Domnívám se, že ministerstvo školství si situaci zjednodušilo. Šlo tou pro něj nejjednodušší cestou, novelou zákona, místo tou nepohodlnou konfliktní cestou komunikace, sjednávání nápravy, vysvětlování, osvěty, zveřejňování těch, kteří dlouhodobě nerespektují doporučení ministerstva školství.

Jsem přesvědčena, že bychom neměli všechny nešvary ve školství řešit novelou zákona. Ne proto, že bych se práce bála, ale pokud by tomu tak bylo, tak si, dámy a pánové, musíme vyhrnout rukávy a čeká nás skutečně hodně práce.

Na druhou stranu nechtěla bych žít v zemi, kde všechna rozhodnutí a všechny naše kroky bude korigovat a bude určovat zákon.

Děkuji za pozornost.

Zdroj: PSP.cz

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 407/ - druhé čtení

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
10. července 2015 v 9:21  

"Jak je možné, že starostové obcí se nezajímají o to, že jejich děti budou učit učitelé, kteří jsou jako žoldáci najímaní od podzimu do jara? Jak je možné, že toto tolerují? Kde jsou školské rady, kde jsou odbory?"

Starostové obcí se zajímají pouze o to, kolik je škola stojí na provozu, zbytek je jim šumák.
Ve školských radách sedí kývací panáčci.
Odbory občas zafungují nahoře, avšak přímo na školách nefungují a spousta škol ani svou vlastní odborovou organizaci nemá.

Pokud bychom toto a mnohé další nešvary našich ředitelů chtěli napravit, bylo by to jako čistit Augiášův chlév.

Unknown řekl(a)...
10. července 2015 v 9:41  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
10. července 2015 v 9:43  

Jak je možné, že starostové obcí se nezajímají o to, že jejich děti budou učit učitelé, kteří jsou jako žoldáci najímaní od podzimu do jara? Jak je možné, že toto tolerují? Kde jsou školské rady, kde jsou odbory, metodika ministerstva školství?

To by autorka měla znát systém většiny konkurzů na ředitele škol. Tady funguje "já na bráchu, brácha na mě". Většina zřizovatelů až moc dobře ví koho si najímá na místo ředitele školy. Ono v budoucnu bude třeba školu i opravovat a starosta moc dobře ví, které stavební firmy tuto práci udělají. Bude zapotřebí zaměstnat manželku, sestru, dceru,... pana starosty, radních, známých? Ruka ruku myje. Taková morální korupce.
Tato novela zákona je velmi potřeba, pač dochází k narovnání podmínek. Možná by jsme se při čekání na vydání nového školského zákona nedočkali. A stovky učitelů by i nadále bloudily mezi pracákem a smlouvou na 10 měsíců.

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. července 2015 v 23:51  

Je to nemravná praxe a je to selhání ředitelů.

Vskutku? A co z toho plyne?

sjednávání nápravy, vysvětlování, osvěty, zveřejňování těch, kteří dlouhodobě nerespektují doporučení ministerstva školství.

A jak to má paní poslankyně ve svém volebním okrsku? Už sestavuje k vyvěšení seznam praktických nemravníků?

Odbory občas zafungují nahoře, avšak přímo na školách nefungují

Jojo. To si měsíčně zaplatíte stovku, abyste mohla, paní Adamová, bojovat za vyšší platy kolegů, kteří je mají o pěkných pár tisíc vyšší, než je máte Vy. A ještě si můžete užívat pošklebků a nálepky věčného stěžovatele, který si hojí mindráky, dělá rozbroje a ruší klid na práci, z které se ustavičně ulejvá na nějakých konferencích...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.