Přečtěte si: Školství má převzít Valachová, chce vyšší rozpočet a zvýšit platy

pátek 5. června 2015 ·

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl prezidentovi na jmenování ministryní školství Kateřinu Valachovou. Podle něj má znalost politického prostředí, je vzdělaná, dynamická a velmi pracovitá. Sama Valachová chce pokračovat ve zvyšování platů a rozpracovaných reformách. Jako první krok by chtěla vyjednat vyšší rozpočet. Ještě před jejím jmenováním se s ní však chce sejít prezident, pravděpodobně v příštím týdnu. Prezident zároveň v pátek přijal premiérův návrh a odvolal z funkce ministra školství Marcela Chládka (ČSSD).


Z článku kat a afi v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Političtí odborníci na školství zatím s Valachovou příliš do styku nepřišli. Absence napojení na školskou praxi může mít podle některých pozitivní i negativní vliv. Předseda sněmovního školského výboru Jiří Zlatuška (ANO) říká, že na některých bodech není potřeba mít podrobné odborné znalosti o školské problematice. Byl by rád, kdyby se debata vrátila od personálií k problémům českého školství. "Může se podívat na ty záležitosti bez emocí, z nadhledu. Ale bude hodně záležet na výběru nejbližších spolupracovníků, protože odborné znalosti jsou také nezbytné," zmínila místopředsedkyně výboru Anna Putnová (TOP 09).

Zásadní podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka bude, jaký projeví tah na branku při realizaci reforem a jaký si sestaví tým. "Třeba se jí to podaří jako kdysi Petře Buzkové. Na tu teď všichni vzpomínají jako na dobrou ministryni," poznamenal. Představitelé sportovců doufají, že Valachová naváže na odvolaného Chládka, který sport podporoval. "Dříve tomu bylo tak, že žádný z ministrů nedělal zásadní věci pro sport. S panem Chládkem jsme nastavili nějakou cestu, teď přijde nový ministr a v médiích se mluví jen o tom, jak se bude chovat ke školství, vysokým školám, ale o sportu se zase nemluví," řekl předseda Česká unie sportu Miroslav Jansta.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.