Přečtěte si: Přispěje strýček Skrblík školským odborářům, nebo dětem?

pondělí 22. června 2015 ·

Kateřina Valachová se coby matka dvou předškolaček na vlastní kůži setkala s přeplněnými mateřinkami. Přesto nad jejím tvrzením, že „nám od loňska přibylo 30 tisíc dětí“, žasne nejen laik. Třikrát deset tisíc pacholat vyskočilo odnikud rovnou do lavic?


Z komentáře Petra Kamberského v Lidovky.cz vybíráme:

A, marná sláva, ministr financí má pravdu v tom, že pokud se nesnižovaly peníze při poklesu počtu žáků, není důvod je zvyšovat při nárůstu. Více dětí znamená narvanější třídy, nikoli více učitelů. A pokud šéfka úřadu požaduje více peněz, protože „má signály, že se školské odbory nespokojí s tříprocentním růstem platů“, pak je zdrženlivost strážce státní kasy namístě.

3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
23. června 2015 v 2:26  

Tato investice do mladých, jimž vzroste šance neskončit v ústavech či „na dávkách“, se státu vrátí mnohonásobně.

Oj! Chmurná představa.
Investujte do mládeže, nebo skončí v ústavech!
Ale asi bez záruky...

MM řekl(a)...
23. června 2015 v 11:19  

"...pokud se nesnižovaly peníze při poklesu počtu žáků, není důvod je zvyšovat při nárůstu..."

Za prvé:
Tyto "nadbytečné" peníze byly použity mimo jiné k valorizaci platů. Kdyby se při stagnujícím rozpočtu školství v minulosti počet žáků a učitelů nesnižoval, stát by musel buď přisypávat další miliardy na platy, nebo by dnes pedagogové měli 15 tisíc hrubého.

Za druhé:
Pokles počtu žáků nevedl k odpovídající redukci tříd, ale spíše ke snižování průměrného počtu žáků ve třídách (mluvím hlavně o ZŠ). Dříve bylo normální rozdělit 90 prvňáčků do 3 prvních tříd. Dnes si to žádný ředitel nedovolí a otevře 4 první třídy. Za "strašlivě přeplněné" třídy se 30 dětmi by ho totiž roznesli na kopytech nejen rodiče, ale i zřizovatel. A má to i logické opodstatnění: Dříve šlo 30 prvňáčků ve třídě zvládnout, dnes přicházejí děti do škol výchovně tak zanedbané, že i 20 dětí dá učitelce pořádně zabrat.

A za třetí:
Peníze do škol nejsou určeny jen na platy. Hradí se z nich například učebnice a další pomůcky, spotřební materiál, stoly a lavice... To všechno logicky při zvyšujícím se počtu žáků proporcionálně vzroste.

A mimochodem:
"Inkluzí" dětí ze "zvláštních" škol do "normálních" se peníze spíše ušetří. Většina "inkludovaných" totiž přejde ze školy, kde bylo 12 žáků ve třídě do třídy, kde je dětí dvojnásobek, aniž by přitom škola měla nárok na nějaký příplatek navíc (extrémních případů s nároky na asistenta bude zanedbatelný počet). Krutou cenou za tuto "inkluzi" bude samozřejmě těžké postižení takto "zrovnoprávněných" dětí (ve velkých třídách se jim opravdu nikdo nebude věnovat tak, jako ve speciálních školách), zvýšená zátěž pro učitele a logicky pomalejší tempo pro dosavadní žáky.
Drsně řečeno: Povinným zařazením invalidů do skupiny turistů při dálkovém pochodu skupina dorazí do cíle o mnohem později, a přesto oni postižení místo aby v klidu dopajdali svým vlastním tempem, buď cestou padnou vysílením, nebo je někdo z lítosti ponese, čímž se chodit rozhodně nenaučí.

Unknown řekl(a)...
24. června 2015 v 11:29  

Pane Kapský, ten příměr je drsný, ale výstižný. Jen nechápu, jak je něco tak nehumánního ve 21. soletí vůbec možné, kdo to dopustí a kdo si to pro pár grošů vezme na svědomí. A hlavně bych ráda věděla, jak by se dalo zabránit devastaci speciálního školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.