Přečtěte si: Nová šéfka školství: co po ní máme chtít

pátek 19. června 2015 ·

Česká republika má novou ministryni školství, mládeže a tělovýchovy. Kateřina Valachová (nez. za ČSSD) před časem žádala média o shovívavost. Školství se totiž nikdy odborně nevěnovala a tak se chtěla nejprve rozkoukat. To ale není možné. Na novou šéfku školství totiž čeká spousta práce. A už mezi dveřmi úřadu se do ní měla, namísto úsměvů do kamer, pustit.

Z článku Vladimíra Baráka v TÝDEN.cz vybíráme:

Stavebním kamenem funkčních škol jsou učitelé. Ti čeští jsou demotivovaní, nevěří věčným slibům o navyšování svých platů ve výši pár procent. Zasvětili svůj život dětem a vzdělávání. A jak se jim stát odvděčuje? Nedůstojnými podmínkami práce a platem, který neodpovídá vysokoškolsky vzdělaným a ctihodným osobám, na jejichž bedrech (bez nadsázky a klišé) leží budoucnost národa. Jsou znechuceni hádkami politiků, kteří nejsou schopni se domluvit ani na základní věci, jako je rozpočet resortu. Vzdělaná mladá generace by přitom měla být cílem všech, bez ohledu na stranickou příslušnost. Bohužel, místo koncepčního jednání se každý rok jede nanovo, s jiným ministrem, jinou novinovou tváří. Mladí, schopní, motivovaní učitelé proto odcházejí ze školství. Zůstávají trafikanti, neschopové a možná srdcaři. S takovými lidmi úroveň vzdělání dětí a mladých lidí nezvedneme. Podle zpráv z ministerstva to ale vypadá, že ačkoli Marcel Chládek reformu regionálního školství vždy zmiňoval jako svou prioritu, ve skutečnosti se s ní prakticky vůbec nepohnulo.

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. června 2015 v 0:45  

tak se chtěla nejprve rozkoukat. To ale není možné.

Ale je. Dokonce bych řekl, že kdyby se pár budoucích ministrů podobu výkonu funkce jen rozkoukávalo, bylo by to pro školství to nejlepší, co by mohli udělat. Těch překotných změn bylo za posledních pár let tolik, že bez ohledu na to, jestli byly k lepšímu nebo k horšímu, měly by se usadit. Pak bychom se teprve mohli podívat, co z toho se dá použít, a co případně poopravit.
Není přece možné, aby si užitelé v takové míře pamatovali, jak se s velkou slávou rušilo to, co se s velkou slávou za nemalé peníze zase zavádí. To bychom si mohli připadat jako učinění tajtrlici. Dost na tom, že jich tolik vidíme v parlamentu a ve vládě.

Unknown řekl(a)...
20. června 2015 v 9:02  

Pokud by jednou z jejích priorit měla být inkluze a likvidace speciálního školství, měla by se nejprve rozjet po školách a podívat se, jak prospívají "inkludovaní" žáci, hlavně ti s mentální retardací. Pokud možno bez doprovodu "inkluzistů".

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. června 2015 v 9:34  

Ať se rozjede po školách, ať začne mluvit s učiteli, kteří učí.

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. června 2015 v 12:21  

Ať se rozjede po školách, ať začne mluvit s učiteli

Cha! Paní minisryně je představitelka státní správy ve školství, NE misionářka.
Jako představa, že se otevřou dveře a do učebny vstoupí 'nová šéfka školství'...
tak to bych se skácel k zemi a moje učitelská dušička by se zatřepetala v paprscích dataprojektoru.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.