Přečtěte si: Nejde jen o maturitu z matematiky, ale o to, že samotná maturita dnes nemá moc smysl

úterý 16. června 2015 ·

Zdá se, že nastávají nové časy, aspoň na chvíli. Ve školství, když jsou nové časy, mohou být už zítra staré. Nastávající ministryně školství Kateřina Valachová chce dvě úrovně obtížnosti maturity. Řekla to v posledních dnech v několika rozhovorech a reflektovala tím nízkou úspěšnost studentů v matematice. Jenže celkový problém může být jinde.


Z článku Jana Jandourka v Reflex.cz vybíráme:

Kdo má maturitu, ví, že je to v této podobě nesmysl a jiná podoba této zkoušky není. Poslední půlrok střední školy by šlo strávit něčím smysluplným.

Kdyby se studenti do hloubky věnovali jednomu předmětu a byli zkoušeni z něj, nebo kdyby měli napsat důkladnou závěrečnou práci na zvolené a schválené téma, kterou by si obhájili, bylo by to užitečné. Takhle zůstává jen jeden argument, totiž že na studijních odděleních v cizině ten papír chtějí.

5 komentářů:

krtek řekl(a)...
16. června 2015 v 7:42  

Miluju tyhle pisálky - "Kromě toho řada žáků a studentů bude dál pokračovat v oborech, kde už ji potřebovat nebudou a pokud, tak si potřebné pasáže dostudovat mohou."
Už jste si zkoušel integrovat některé typy výrazů, když neumíte pracovat s výrazy a se zlomky? Takřka beznadějné.
"Kdyby se studenti do hloubky věnovali jednomu předmětu a byli zkoušeni z něj, nebo kdyby měli napsat důkladnou závěrečnou práci na zvolené a schválené téma, kterou by si obhájili, bylo by to užitečné."
A z kolika předmětů studenti maturují? Z patnácti? Na odborných školách ve školní části se v podstatě věnují jen svému oboru + češtině + cizímu jazyku/matematice.

Simona CARCY řekl(a)...
16. června 2015 v 8:14  

Tento plytký článek by neobstál svou nulovou hloubkou ani jako zamyšlení u maturity. Další koupený novinář píše o něčem, čemu nerozumí v situaci, kdy se neministryně vyjadřuje rovněž k něčemu, čemu nerozumí. Jí k dobru budiž, že se ještě nestačila seznámit. Ale ti, co brífují neministryni nebo nakoupené novináře, tihle manipulátoři v pozadí školství jsou skutečnou hrozbou. Takový Janďourek je jen něco jako nájemný vrah. Za peníze koná neblahé dílo pro zadavatele, který je hlavním ideovým zločincem. Proto je lepší Janďourky nečíst, chcete-li si uchovat duševní stabilitu.

poste.restante řekl(a)...
16. června 2015 v 8:26  

Napadá mne jiná otázka.
A má vůbec maturitu pan Jandourek?

Jan Hučín řekl(a)...
16. června 2015 v 8:34  

Ad poste.restante:
Pan Jandourek maturitu má, hluboce předrevoluční, dokonce i doktorát.

poste.restante řekl(a)...
16. června 2015 v 9:05  

Ale pane Hučíne.
Zobrazit si informace o osobě umím samozřejmě také. :-)

Z mé strany šlo jen o malý a přiznávám, že i poněkud trapný, vtípek.
V podstatě právě proto, že vím, že má titul Ph.D. a jde navíc i o člověka literárně činného, tím více mne udivuje, že může vzdělaný člověk napsat a podepsat takový obsahový blábol.

Při vší úctě k autorovi. Napsal:
Kdyby se studenti do hloubky věnovali jednomu předmětu a byli zkoušeni z něj, nebo kdyby měli napsat důkladnou závěrečnou práci na zvolené a schválené téma, kterou by si obhájili, bylo by to užitečné.
Už jen tato věta znamená, že autor nemá ani triviální povědomí o realitě našich středních škol. Jinak by totiž věděl, že v podobném modelu by reálně neodmaturovalo ne 24 %, ale mnohem, mnohem více žáků.
Ledaže bychom chtěli maturitu opět degradovat na formální frašku, kde si maturitní vysvědčení bude moci na soukromé škole koupit každý.

Zjevně si také neuvědomuje, že by následně automaticky došlo k redukci všeobecného vzdělání a třeba na odborných školách jednoznačně k omezení literárního a humanitního vzdělávání. Což mne u teologa a literáta překvapuje dvojnásob.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.