Přečtěte si: Ministryně Valachová nastupuje v době, kdy veřejnost pohlíží na české školství rozporuplně

středa 17. června 2015 ·

Nová ministryně školství Kateřina Valachová se ujímá svého úřadu ve chvíli, kdy je pohled veřejnosti na směřování českého školství značně nejednotný.


Z článku Jiřího Majera na Adam.cz vybíráme:

„V dnešní době orientované na výkon ještě více roste význam vzdělávání. Jsou to právě učitelé, kteří ovlivňují budoucnost dalších generací. Obecným trendem je, že mladí učitelé často ze škol odcházejí do jiných oborů, pokud do učitelské praxe vůbec nastoupí, což představuje významný problém v kontextu stárnoucí učitelské populace,“ vysvětluje Vladimíra Bendová, ředitelka BLF pro Česko. K příčinám, proč tomu tak je, se podle ní řadí platové ohodnocení učitelů, nedostatek nástrojů k jejich dalšímu rozvoji a byrokratická zátěž, kterou pedagogové pociťují.

Kateřina Valachová nastupuje do funkce s vírou, že bude pokračovat v plnění hlavních úkolů obsažených v programovém prohlášení vlády. Chce pokračovat mj. i v navyšování platů pedagogických a nepedagogických pracovníků a v podpoře jejich dalšího vzdělávání. „Nastavím kariérní řád pro učitele s jasnou motivační složkou na ohodnocení,“ uvedla nedávno v prohlášení uveřejněném na vládním webu.

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
17. června 2015 v 10:57  

Tak to vypada, ze kolem toho vyzkumu pro Byznys-Lydr-Forum se bude tancit stejne jako kolem jinych nesmyslnych a manipulativnich vyzkumu...

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. června 2015 v 11:14  

...veřejnost pohlíží na české školství rozporuplně

Rozporuplně? To je snad ještě horší, než kdyby veřejnost to školství zavrhla šmahem.

Unknown řekl(a)...
17. června 2015 v 13:17  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.