Přečtěte si: Ministryně trhu a strojní údržby

pondělí 22. června 2015 ·

Podpora technického školství reaguje na momentální potřeby trhu práce. Je-li ale školství řízeno jen tržní potřebou, pak je otázka, k čemu dalšímu ještě je. Smysl školství jako dodavatele veřejné služby zůstává stranou.


Z komentáře Petra Fischera v Hospodářských novinách vybíráme:

Těmi (prioritami, pozn. redakce) by měla být podpora technického školství, zvýšení rozpočtu, zejména platy, a pak také zavedení kariérního řádu, který by měl učitelům dát určitou jistotu postupu, jenž nezávisí toliko na počtu odpracovaných let.

Měřeno právě tímto programem se budoucí působení paní ministryně už nejeví tak nadějně, jak se zdálo z jejího prvního veřejného vystupování. O peníze, tedy o učitelské platy, jde pochopitelně až na prvním místě a oblast školství skutečně stojí a padá s kvalitními učiteli, ale ke změně rozhodně nestačí, když se dva roky před volbami přisype pár miliard korun. Plán na systémovou efektivní změnu, kterou se vydalo třeba neustále citované Finsko, obnáší mnohem větší investice a také jasný, přesný a důsledně aplikovaný plán. Ten možná ministryně nemůže stihnout vytvořit, ale někdo s tím začít musí. Není proč vše zase odkládat a zalepit ústa učitelů a společnosti pár stovkami na učitelských výplatní páskách.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.