Právě vychází nové vydání písanek k nácviku psacího písma Comenia Script® “Umím psát 1, 2 – pro leváky i praváky”

čtvrtek 11. června 2015 ·

Tyto písanky jsou vůbec prvními písankami s psacím písmem pro leváky na českém trhu, a zároveň prvními písankami pro leváky v historii českého psacího písma. Dosud leváci museli používat pouze písanky s vázaným písmem, které svým charakterem neumožňuje tvořit tahy pro leváky, neboť slovo je napsáno souvisle – jedním tahem.


Od roku 2012, kdy bylo písmo Comenia Script® oficiálně uznáno Ministerstvem školství a tělovýchovy (MŠMT) jako alternativní psací písmo, měli leváci možnost psát nevázaným písmem – scriptem – a tahy písma si přizpůsobovat svému psaní. Písanky “Umím psát 1, 2” (pro 1. ročník), původně připravené pro pokusné ověřování MŠMT s písmem Comenia Script universal, dosud obsahovalo pouze “univerzální” tahy pro praváky. Nyní mají leváci možnost využívat v písankách i doporučené tahy pro leváky. Při nácviku písmen v písance, kde je změna tahů pro leváky, jsou na stránce zobrazeny dvě možnosti: nalevo tahy pro leváky a napravo tahy pro praváky. První dva řádky jsou bez naznačení tahů, aby si každý písař zvolil své pořadí tahů.

Tahy pro leváky u písma Comenia Script® nejsou závazné, ale jistým doporučením k vytvoření optimálních tvarů písma. Změna se týká především horizontálních a dalších tahů, aby pro leváky byly “pohodlnější” a snadněji je vytvářeli “tahem", nikoliv tlakem.

Písanky “Umím psát 1, 2 – pro leváky i praváky” jsou připravené pro dvě metody čtení – pro analyticko-syntetickou metodu a pro genetickou metodu. Při opise je u každého písmene naznačeno pořadí tahů modrými čísly.

V písankách “Umím psát” je samozřejmostí barevné odlišení písma (černou barvou) od linek základní liniatury (modrou barvou). Určitým specifikem těchto písanek je také kytička na začátku řádku, která určuje poměry tvaru písmene, a samozřejmě také obrázková abeceda Comenia Pictures, která je základem vizuálního didaktického systému Comenia Script®.

Písanky “Umím psát 1, 2 – pro leváky i praváky” navazují na všechny didaktické pomůcky Comenia Script pro 1. ročník. Písanka v genetické metodě koresponduje s připravovanými učebnicemi čtení pro genetickou metodu (Jitka Rubínová: Písmena s písničkou; Umím číst a rozumím).


Písanky “Umím psát 1, 2 – pro leváky i praváky” jsou tištěny s certifikací uhlíkové stopy na certifikovaném papíře FSC.

“Umím psát 1, 2 – pro leváky i praváky”
Formát: A4
Rozsah: 2 x 32 stran
Barevnost: 2/2 (dvoubarevný tisk)
Cena: 111 Kč (oba díly dohromady)
Objednávky a distribuce

Přímý odkaz:

“Umím psát 1, 2 – pro leváky i praváky” / analyticko-syntetická metoda

“Umím psát 1, 2 – pro leváky i praváky” / genetická metoda


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.