Přečtěte si: V mladoboleslavské soukromé škole maturují první lidé bez předchozí školní docházky

neděle 31. května 2015 ·

V Česku tento týden začaly historicky první maturity, které je možné složit bez předchozí docházky do školy. Nabízí je mladoboleslavská soukromá škola, která chce za maturitní vysvědčení 54 tisíc korun. Aby se k maturitě zájemce dostal, musí také projít testy středoškolského studia.


Z článku Veroniky Hlaváčové v Rozhlas.cz vybíráme:

Soukromou mladoboleslavskou školu navštívila několikrát Česká školní inspekce. Pochybení nenašla. Podle ní je tato možnost maturity v souladu se školským zákonem.

„Prováděli jsme klasickou kontrolu organizace průběhu maturitní zkoušky. Ale zajímaly nás i kvalitativní prvky, průběh ročníkových zkoušek i prověřovacích zkoušek. Byla to celá paleta kontrol, abychom byli schopni říci, jestli jsou maturitní a předcházející dílčí zkoušky prováděny korektně,“ přiblížil náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.




8 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
31. května 2015 v 22:05  

A tak nějak by to mohlo, a mělo být.
Občan ať si skládá státem nebo někým jiným předepsané zkoušky dle libosti.
A jak se dobere schopnosti je složit úspěšně má být právě a jen jeho věcí. Může se svěřit státní škole, založit vzdělávací družstvo, najmout si komplet celou sborovnu, objíždět semináře a školení, posílit připojení k netu, obrátit se na odborné konzultanty a experty v oblasti školství...

Nicka Pytlik řekl(a)...
1. června 2015 v 16:17  

U dětí je ovšem problém v tom, že rodiče především potřebují, aby jim dítka někdo pohlídal, rozličně zaopatřil, popřípadě i všelijak zabavil v době, kdy vydělávají státu na jeho rozpočet a svojí rodině na obživu.
Kdo hlídání nepotřebuje, děti do školy neposílá... tak často.
A zatím to tak vypadá, že hlídání se hodí i státu, aby nemusel posilovat silové resorty.

poste.restante řekl(a)...
2. června 2015 v 0:02  

Kolik si myslíte, že nám - jako škole zapsané v rejstříku škol, přispívá stát tzv. dotací? Prozradím. Ani korunu. Nejsou totiž studenty školy.

No a proč by stát přispívat měl?

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. června 2015 v 1:04  

chce za maturitní vysvědčení 54 tisíc korun. Aby se k maturitě zájemce dostal, musí také projít testy středoškolského studia.

Za 81 tisíc by zájemce nemusel procházet těmi přístupovými testy, a za 108 tisíc by mohl dostat maturitní vysvědčení i bez složení maturity.
Nakonec, jakou má dnes maturita hodnotu? Jakou má hodnotu vzdělání. A co dobré mravy, čest, přátelství, pravda... Ani těch oškeridiotských třicet ve stříbře v čepici se dnem, nebo v krabici od vína. V ne času, kdy rozvědné elity poskakují jako pimprlata v televizní realityšou pochybné úrovně.

Tajný Učitel řekl(a)...
2. června 2015 v 8:29  

Když certifikační tak certifikační. Já bych ty zkoušky z učiva vynechal a pouštěl je k maturitě za cenu řidičáku. To by bylo fér. Cílem maturit přece není ověřovat přístup ke studiu, motivaci či píli žáka. Cílem je zjistit, zda se maturant dovede panáčkovat mezi distraktory.

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. června 2015 v 13:03  

Cílem maturit přece není ověřovat přístup ke studiu, motivaci či píli žáka.

Už ve zkušebních testech v autoškole jsem marně hledal aspoň pár otázeček, které by bodově zohlednily moji vysokou míru ukázněnosti v rámci silničním provozu, svědomitou péči o dopravní prostředek a potěšení z jízdy otevřenou krajinou.

Tajný Učitel řekl(a)...
2. června 2015 v 15:13  

Jasná páka. Proto bych maturity, ale také Bc a Mgr certifikáty uděloval z voleje. Za doktorát tak dvacet. Udělal bych z toho normální komoditu, jako brambory nebo plomby. Se slevou. Udělej jednu maturitu a druhou dostaneš zdarma. Nechce někdo jít do maturitního MOOCu? Vata. Co bychom se netěšili.

poste.restante řekl(a)...
3. června 2015 v 13:33  

Už se těším:
"Akční balíček Mgr.+Ing., maturita samosebou v ceně. Kdo zavolá na naši linku do 30 minut od odvysílání tohoto spotu, obdrží ještě nádavkem PhD. zdarma."

I když..., když tak občas vidím sady titulů u novodobých vzdělanců a politiků, říkám si, že je asi také i v nějaké slevě.
Jo, já bohužel studoval v dobách, kdy náročné bylo studium byť i jedné vysoké školy...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.