První rok projektu Škola dotykem míří do finále. Na zapojených školách začne druhá fáze výzkumného šetření

čtvrtek 2. dubna 2015 ·

Jak vnímají učitelé a žáci změny ve vzdělávacím procesu, ve kterém se používají digitální technologie? Jaký vliv mají dotykové technologie na přípravy pedagogů na výuku a průběh vyučovacích hodin? Změnilo používání tabletů ve školách postoj žáků ke vzdělávacímu procesu? Splnil projekt Škola dotykem jejich očekávání? Odpovědi nejen na tyto otázky má přinést závěrečné výzkumné šetření, které bude probíhat od 7. dubna 2015 na 12 školách v České republice, zapojených do projektu.


Téměř 400 žáků a 90 učitelů bude stejně jako na začátku školního roku 2014/2015 při vstupním šetření odpovídat na otázky, rozdělené do několika částí. Například v dotazníku na téma digitálních technologií budou žáci tázáni, jak nyní pracují s technologiemi a internetem doma a ve škole a jaký mají názor na jejich význam. Pedagogové v rámci učitelského dotazníku odpovídají, jestli změnili způsob používání technologií v hodinách a zda projekt Škola dotykem splnil jejich očekávání. Ve druhé fázi výzkumu budeme sbírat stejná data jako při vstupním šetření tak, abychom je mohli porovnat. Výzkum bude navíc doplněn o kvalitativní část. Budeme rovněž přítomni na modelových hodinách, pozorovat a analyzovat videa. Budeme hovořit s učiteli, žáky a řediteli škol,“ vysvětlil Radomír Masaryk, psycholog a vedoucí výzkumu.

Z výsledků vstupního šetření, které proběhlo v říjnu minulého roku, například vyplynulo, že 62 procent žáků souhlasilo s tvrzením: „Věřím tomu, že mi počítač/tablet pomůže lépe se učit“. Naopak 18 procent respondentů s ním nesouhlasilo a 20 procent dotázaných nevědělo. Až 70 procent z dotázaných žáků 2. stupně základních škol a studentů středních škol uvedlo, že je důležité učit se pomocí počítače/tabletu, protože jim to pomůže při dalším studiu a až 75 procent dotázaných by uvítalo jejich častější používání ve výuce. Učitelé zase velmi pozitivně hodnotili používání informačních a telekomunikačních technologií (ICT) a jejich vliv na úsilí, motivaci a radost z učení u žáků a studentů.

Závěry výzkumu, tedy porovnání výsledků vstupního a závěrečného šetření u žáků a učitelů, kteří ve výuce používají tablet, budou prezentovány na závěrečné odborné konferenci 9. června 2015 v Praze. „Na konferenci projektu Škola dotykem budou přítomni zástupci odborné veřejnosti, učitelé z celé republiky a také významní zahraniční hosté. Účastníci se mohou těšit na příspěvky a zkušenosti učitelů, kteří tablety po celý rok používají, ukázky práce s tablety, výsledky výzkumného šetření a informace o dalším směřování projektu Škola dotykem,“ uvedl Michal Orság, ředitel vzdělávacího centra neziskové organizace EDUkační LABoratoř | EDULAB Česká republika.

O projektu Škola dotykem

Škola dotykem je výzkumný projekt, do kterého je v České republice zapojeno 12 škol. Jeho realizátorem je nezisková organizace EDUkační LABoratoř (EDULAB) s podporou Samsung Electronics Czech and Slovak. Vybraným školám daly k dispozici celkem 350 tabletů, 12 interaktivních obrazovek a další potřebné technologické i softwarové vybavení. Projekt Škola dotykem získal záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Více na www.skoladotykem.cz.

O neziskové organizaci EDUkační LABoratoř (EDULAB)

EDUkační LABoratoř (EDULAB) je nezisková organizace, jejímž posláním je podpora a rozvoj moderních forem výuky ve školách. Hlavním cílem EDULAB je zvýšit popularitu využívání moderních vzdělávacích technologií na školách a ukázat jejich přínos a význam pro modernizaci školství. EDULAB také přináší učitelům možnost získat praktické dovednosti absolvováním školení a vyzkoušet si práci s nejmodernějšími vzdělávacími technologiemi. Více na www.edulabcr.cz.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd., je světová jednička v oblasti technologií, které otevírají nové možnosti lidem na celém světě. Díky neustálým inovacím a objevům transformujeme svět televize, chytrých telefonů, notebooků, tiskáren, fotoaparátů, domácích spotřebičů, zdravotnického zařízení, polovodičů a LED řešení. Zaměstnáváme 286 000 lidí v 80 zemích světa s ročním obratem 216,7 mld. USD. Chcete-li se dozvědět více, navštivte www.samsung.com.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.