Komentujte návrh novely školského zákona, který je nyní v mezirezortním připomínkovém řízení

pátek 10. dubna 2015 ·

Přinášíme platné znění dotčených částí školského zákona a zákona o přestupcích s vyznačením navrhovaných změn a doplnění, které můžete online komentovat. Komentáře předáme samozřejmě k vypořádání.




Komentáře můžete vkládat v online dokumentu na Disku Google (není třeba přihlášení).

4 komentářů:

MM řekl(a)...
10. dubna 2015 v 11:12  

Metoda vkládání komentářů přímo do dokumentu není pro (doufejme) hromadnou diskusi alespoň stovek účastníků nejšťastnější (navíc jsou vidět opravy všech překlepů a další "nedokonalosti", jichž se autor internetových příspěvků při psaní běžně dopouští).
Předložený návrh novely "holého" zákona je navíc obtížně komentovatelný, když u nejzásadnějších změn chybí alespoň náznak, jak budou ony změny specifikovány v "prováděcích předpisech".

Například povinné zavedení zkoušky z ČJ a M u maturitních oborů - co všechno bude upraveno prováděcím předpisem? Jen pouhá existence? Nebo přesné a jednotné celostátní zadání? Budou zadána nějaká bodová kritéria pro přijetí? (I to se tam může objevit.)

Nebo změna v "povinných" předmětech státní maturity. Pochopil jsem - všichni budou povinně maturovat z češtiny a cizího jazyka. Ale některé obory budou navíc povinně maturovat i z matematiky. Které? (Údajně "stanoví RVP". Kdy?)

Uklidňuje mě, že jde o pouhou surovinu, která bude jistě totálně přemleta Poslaneckou sněmovnou (jako se stalo u nedávno schválené novely). Změny maturit by měly navíc platit více než 4 roky po schválení, tedy někdy po roce 2020. Co bude tou dobou s českým školstvím (a který ambiciózní rozumbrada mezitím usedne v Karmelitské) je ve hvězdách.

Eva Adamová řekl(a)...
12. dubna 2015 v 12:19  

Jéžiši, snad to ani nečtěte, protože v této podobě to nemůže projít ani náhodou. Vždyť ten Chládek je regulérní hyperaktivní blázen, který se domnívá, že všechny trable našeho školství a snad i celé společnosti vyřeší mávnutím kouzelného školského zákona. Nacpal do novely kdeco, aniž by se nad důsledky alespoň trochu zamyslel. Už narazil s "nepodkročitelnou" hranicí pro přijetí na SŠ s maturitou a narazí zase. Např. povinná maturita z matematiky na všech maturitních oborech u nás nikdy nebyla, a přestože jsem matematik, tak věřím, že ani nebude. Zápis v dubnu je pěkná myšlenka, leč PPP poradny nestíhají odklady vyšetřit ani, když je zápis v lednu. A v kůži rodičů, kterým zbytečně zkomplikuje život uzákonění povinné předškolní docházky, která se zavádí jen a jen kvůli "nepřizpůsobivým", bych nechtěla být.

MM řekl(a)...
12. dubna 2015 v 12:51  

Eva Adamová:

Pokud jsem tu chládkovinu dobře pochopil, rodiče budou muset předkládat žádost o odklad (i s posudky) hned při zápisu.

Což je logicky absurdní, protože při zápisu by se měla mimo jiné posuzovat i zralost dítěte pro školní docházku, a teprve poté lze uvažovat o případném odkladu. Takže zápis "po novém" už bude jen úřední formalitou? Nestačilo by pak dítě přihlásit pouhým dopisem bez návštěvy školy?

A navíc - ó ty paradoxy - příslušné posudky si stihnou včas vyběhat jen rodiče, kteří budou dobře informovaní. Sociálně hendikepovaní rodiče (promiňte mi to "korektní" vyjadřování) o tom nebudou mít ani ponětí, takže jejich dítěti bude odklad fakticky znemožněn. Přitom právě u sociálně znevýhodněných dětí mívá odklad největší smysl.

Snad si té absurdity někdo všimne.

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. dubna 2015 v 20:45  

Tedy s těmi odklady mám trošku problém. Mnohdy k nim přistupují i rodiče dětí, které se vyvíjejí přiměřeně svému věku, nemají žádný problém, žádný hendikep či disfunkci. Rodiče tak činí prý proto, aby dětem prodloužili dětství a mládí.
Je-li dítě narozeno v druhém pololetí, pak to prodloužení je o rok a půl nejméně. Nu dobrá. Takže ten další rok ve školce dítěti už nic významného nepřinese a mnohdy se stává, že budoucí prvňáček už umí obstojně číst, psát a počítat ještě před nástupem do školy. Co mu to může způsobit už rodiče nepromýšlejí.
Čím dál tím častěji se setkávám s tím, že rodiče ještě batolat už zcela vážně přemýšlejí o tom, jak najít školu, kde se vše přizůsobí potřebám dítěte, myšleno jeho rozmarům, kde bude zohledněno jeho tempo, myšleno, kde nebude jejich potomek nikterak zatěžován nějakými povinnostmi.
A pak bych ještě rád připodotkl, že sociálně hendikepované děti bývají často sociálně vyzrálejší než jeho vrstevníci sociálně přizpůsobení. A to velmi výrazně vyzrálejší. Co takové didínko může ve svých šestnácti letech natropit v deváté, popřídě osmé, nebo ještě lépe sedmé třídě zš nechci ani domýšlet.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.