Jan Wagner: Vytunelovaný projekt ve Výzvě 51?

čtvrtek 23. dubna 2015 ·

Čtenář nás upozornil na podivný průběh realizace projektu Digitální věk ve školách, který měla realizovat za téměř 34 milionů korun jako příjemce podpory pražská společnost Q PRO 7 a.s. Do tohoto projektu se zapojilo 49 škol, z nichž 14 škol je z Ústeckého kraje a 35 škol je ze Středočeského kraje.


Před týdne jsme získali od našeho čtenáře upozornění na projekt:

Peníze, které měla předat školám na nákup zařízení neposlali. Smluvním lektorům přestali platit. Vypadá to, že peníze někdo vybral a firmu prodal nějakému bílému koni.

Projekt Digitální věk ve školách měla realizovat za téměř 34 milionů korun jako příjemce podpory pražská společnost Q PRO 7 a.s. V polovině prosince začala váznout komunikace příjemce s v projektu zúčastněnými školami. Podle veřejného rejstříku na portálu Justice.cz došlo koncem roku 2014 ke změně vlastnictví akcií společnosti: 22. prosince byl zapsán jako jediný akcionář Jiří Jukl, bytem Matiční 183/9, Krásné Březno, 400 07 Ústí nad Labem, který se ke dni 15. prosince 2014 stal i statutárním ředitelem a členem správní rady.

Nový statutární ředitel poslal 7. ledna 2015 partnerským školám tento mail:

Vážení partneři,

jsem novým statutární zástupcem společnosti Q PRO 7 a.s. a spolu se svým týmem přebírám projekt "Digitální věk do škol".

V současné době analyzujeme situaci a seznamujeme se s projektem. Převzetí společnosti je velmi náročný proces, proto Vás prosím o strpení.

Předpokládám, že další zálohové platby budou odeslány do poloviny tohoto měsíce. Následně budou oznámeny kontakty na nové členy realizačního týmu.

Zároveň se s Vámi loučí dosavadní členové realizačního týmu.

S přáním pěkného dne

Jiří Jukl
statutární ředitel


Jiří Havlík, ředitel Institutu pro další vzdělávání o.p.s., který měl zajistit pro projekt lektory, potvrdil naše zjištění a informoval nás o svém podnětu k podání trestního oznámení. Podle něj nebyli manažeři projektu od poloviny prosince dostupní, společnost Q pro 7 neplnila partnerské smlouvy a zadržovala obdržené finanční prostředky v rozporu se smlouvami s partnery. Všichni zaměstnanci v projektu navíc obdrželi po změnách ve společnosti výpovědi.

Odpovědi na naše dotazy nám poskytl i Radek Rinna, který je pověřený řízením sekce operačních programů MŠMT:

Kdy a kým bylo MŠMT seznámeno s problémy v projektu Digitální věk ve školách, Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/51.0043, příjemce podpory Q PRO 7 a.s.? Kdy byl projekt příjemcem ukončen?

Na problémy v projektu bylo MŠMT upozorněno ze strany partnerů projektu dne 6. 1. 2015 ještě dříve než mohlo MŠMT problémy samo identifikovat na základě předložené monitorovací zprávy. Ze strany příjemce nebyl projekt oficiálně ukončen.

Jakou částku příjemce podpory Q PRO 7 a.s. od MŠMT dosud inkasoval?

Příjemce obdržel pouze jednu zálohovou platbu ve výši 21 849 097,00 Kč. Další proplácení bylo ze strany MŠMT pozastaveno.

Kdo byli hodnotitelé projektu Digitální věk ve školách a jaký byl výsledek hodnocení projektu?

Projekt byl hodnocen dvěma hodnotiteli shodně počtem 84 bodů. Konkrétní jména hodnotitelů nejsme schopni poskytnout.

Podalo MŠMT v této cause nějaké trestní oznámení? Pokud ano, kdy a komu?

Ano, trestní oznámení bylo podáno 24. února 2015 Policii České republiky.

Q PRO 7 a.s. realizuje i projekt Lektor dalšího vzdělávání dle standardů NSK - zvýšení konkurenceschopnosti v dalším vzdělávání v Ústeckém kraji Reg. č.: CZ.1.07/3.2.06/04.0004. V jakém stavu je tento projekt?

U příjemce došlo k organizačním změnám, které určitým způsobem zpozdily administraci projektu. V současné době Řídicí orgán OP VK a Zprostředkující subjekt Ústecký kraj komunikují o dalším řešení nastalé situace.

Co říci závěrem: 49 škol a 49 jejich ředitelů se ocitlo v nezáviděníhodné situaci, protože budou muset uhradit výpadek "projektových" peněz z vlastního rozpočtu. Stovky pedagogů přicházejí o možnost proškolení. Podveden byl i Institut pro další vzdělávání o.p.s. a řada lektorů. Můžeme se pozastavit nad sedmi týdny proběhlými mezi datem upozornění MŠMT a datem podání trestního oznámení a také nad nulovou informovaností veřejnosti...


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.