Video: Škola života - Jak obstojí absolventi alternativních škol v životě?

pátek 20. března 2015 ·

Záznam besedy s absolventy alternativních škol v Divadle Kampa 10. 3. 2015 na téma: Jak obstojí absolventi alternativních škol v životě? Jsou absolventi takzvaných alternativních škol jiní než ti z tradičních? Co jim jiný přistup ve vzdělávání do života dal? Mají šanci obstát na vysoké škole a v zaměstnání? Co pro ně bylo při “vstupu do života” obtížné? Vybrali by si tuto cestu znovu?




Odkazy:

11 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
20. března 2015 v 17:16  

Proto člověk, kterému záleží na způsobu vzdělávání svého dítka, nemůže nikdy s čistým svědomím dát své dítě do tradiční školy.

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. března 2015 v 20:12  

nemůže nikdy s čistým svědomím

Tak já nevím. Ale možná by pomohlo, kdyby přestal lhát, krást, pomlouvat a pletichařit.

poste.restante řekl(a)...
20. března 2015 v 20:16  

Jasně. Ještě štěstí, že to věděli všichni rodiče dosavadních vědců, inženýrů, umělců, lékařů, atd. včetně nositelů Nobelových cen.
No představte si tu hrůzu, kdyby je dali do tradičních škol a tam by systematicky zabili jejich talent a nadšení.
A nebo, skoro mám strach tu myšlenku dokončit, představte si, že by do tradiční školy dali Tajného učitele. Víte o kolik jiskrných myšlenek by byla naše společnost ochuzena? Hrozná představa.

Jirka řekl(a)...
20. března 2015 v 21:34  

Pro Tajného učitele

Po téměř dvou a půl hodinách usilovného poslouchání jsem dospěl ke zcela jinému názoru na to, co jsem viděl a slyšel. Myslím, že docela v libém akordu téměř po celou dobu v diskuzi rezonovalo i mé přesvědčení, že dobrou školu nedělá ani tradičnost, či alternativnost učebního programu. Nedělají ji ani veřejné, soukromé peníze či jejich mix.
I ti, kteří okusili alternativu, došli k názoru, že dobrou školu dělají konkrétní motivovaní učitelé. Dokonce se dějí zázraky, když vytvoří tým spolu s vedením školy a dohromady si vytknou stejný cíl, shodnou se na metodách a mají podporu zřizovatele.
Když se podobná parta sejde v místě, kde se na ni mohou nabalit motivovaní rodiče se svými stejně motivovanými dětmi, pak získají sílu, která může motivovat i pasivní rodiče a přitáhnout k učení i jejich děti.
Pokud v to věřím, pak mi nezbývá než udržovat a krmit svůj plamínek, snažit se zapalovat ty, kteří chtějí a hlavně nenadávat na tmu, protože tím jí dávám moc, aby udusila i ten můj.
Těžko se mi poslouchal film s ruskou dívkou. Nejen proto, že už jsem vrávoral nad propastí všehomíra. Vzpomněl jsem si na všechny ruské velikány slova, hudby, vědy, které uznávám a miluji, a pak jsem si zopakoval dějiny národa, který je zplodil. Maminka té dívky učí na běžné ruské škole, která není podle zmiňovaného "učení" dokonalá, ale maminka ze sebe jistě vydává to nejlepší, tak jako to budu zřejmě až do důchodu činit já a tisíce mně podobných.

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. března 2015 v 22:23  

...motivovaní učitelé. Dokonce se dějí zázraky, když vytvoří tým spolu s vedením školy a dohromady si vytknou stejný cíl...

Ta představa mne natolik dojala, že až úplně vykolejila. Nemontujte se, pane Jirko, Tomáši Moreovi do řemesla, prosím.
Mému strýci z matčiny strany, který byl za války totálně nasazen v Rajchu, vyprávěl jednou v noci jakýsi polský rolník, že od svého bratra, který se několik let živil v Poznani jako pojišťovací agent, slyšel o řediteli školy, který si údajně se svým pedagogickým sborem vytkl společný cíl. To jej prý ale poznamenalo natolik, že rozprodal celý svůj majetek, a odcestoval do Bolívie, kde se pokoušel prorazit jako lovec velryb. Nijak zvlášť dobře se mu ale nedařilo.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. března 2015 v 10:02  

A tento znáte?

"Sejde se motivovaný učitel, motivovaný lékař, motivovaný policista a motivovaný advokát..."

Jirka řekl(a)...
21. března 2015 v 20:11  

Jste zlí chlapci. Rozplakali jste mne a teď nevím, jak půjdu v pondělí do ústavu.
Já jen přemýšlel o tom, jak to, že může fungovat alternativní škola. Slyšel jsem, že se to někdy stane i na těch "normálních". Nic jiného mne nenapadlo, tak nadhoďte svůj názor a nekopejte do hlavy, když jste v přesile. Pak budeme přemýšlet, jak to podsunout panu ministrovi.
Já bych se nechal motivovat, až bych brečel.

Unknown řekl(a)...
21. března 2015 v 22:38  

Alternativní školy jsou pro alternativní lidi, kteří ze svých dětí chtějí mít také alternativní lidi.
Lidé jsou různí, ne? I alterantivní školy jsou různé, ale taková skoro sto let stará inovace naše tradiční školství jistě osvěží.

Tajný Učitel řekl(a)...
23. března 2015 v 14:58  

"Alternativní školy jsou pro alternativní lidi, kteří ze svých dětí chtějí mít také alternativní lidi."

Míníte-li alternativní ve smyslu nesystémový, nekonformní, individuální, tvůrčí, nestádovitý, s kritickým myšlením, tak třikrát ano.

krtek řekl(a)...
23. března 2015 v 15:18  

Prostě takový Rambo, kolego Tajný učiteli. Souhlasím, doporučím pár žákům, aby přestoupili na alternativní školu. Bojím se ale snížení platu a zlých pohledů kolegů ;-)

Nicka Pytlik řekl(a)...
23. března 2015 v 16:13  

Docela rád zůstanu alternativou k alternativnímu vzdělávání.
Klidně i jako součást expozice ve skanzenu tradiční školy. Jen nevím, kde dnes seženu rákosku.
Jen bych si rád ujasnil, jestli se to alternativní vzdělávání pojímá i vůči tomu našem současnému, kurikulárně zreformovanému. Nebo co...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.