Scio: Budoucí právníci mají raději Havla než Zemana

pátek 20. března 2015 ·

Někteří uchazeči o studium na právnické fakulty už mají Národní srovnávací zkoušky za sebou. Jejich součástí je vždy i krátký průzkum názorů studentů, realizován taktéž společností Scio. Budoucí právníci zde mimo jiné vyjádřili větší sympatie Václavu Havlovi než Miloši Zemanovi. Vystupování současného prezidenta studenti považují za nepřijatelné. Při hodnocení jednotlivých předmětů z pohledu přínosu pro praktický život je dle nich užitečná hlavně výuka jazyků. Chemie a fyzika je nebaví.

Havel nebo Zeman?

Studenti středních škol, kteří se zúčastnili dotazníkového šetření v rámci prvního termínu Národních srovnávacích zkoušek Scio (NSZ), jasně vyjádřili postoj k prezidentu Zemanovi.

Dotazník před zkouškou vyplní zpravidla téměř všichni účastníci, ročně tedy více než 20 tisíc studentů. Společnost Scio takto zkoumá postoje k aktuálním tématům, preference uchazečů ve volbě oborů, dlouhodobě sleduje změny v názorech mladých lidí. V prosinci vyplnilo dotazník na 3 tisíce uchazečů, z toho 1200 uchazečů na Právnickou fakultu v Praze a přes 700 studentů ucházejících se o studium práv v Olomouci. Dalších téměř 1200 uchazečů se hlásilo na Fakulty sociálních studií v Brně a Praze.

Více než 80 % z nich považuje chování současného prezidenta za nepřijatelné. 70 % vybralo jako nejsympatičtějšího porevolučního prezidenta Václava Havla. Téměř 75 % studentů by se rádo vrátilo do minulosti a osobně šlo demonstrovat do Prahy listopadu 1989. Jedná se hlavně o studenty s nejlepšími výsledky v testu Obecné studijní předpoklady, který nezjišťuje znalosti, ale dovednosti a schopnosti zvládnout studium na vysoké škole. Listopadové události studenti vnímají v 72% jako důležité.



Teorie nebo praxe?

Podle mínění studentů se po nich na středních školách požaduje jen málo užitečných informací, které budou schopni uplatnit v praktickém životě. Nejpřínosnější je výuka jazyků, která studenty baví. Nejhůře jsou hodnoceny odborné předměty jako fyzika a chemie. Jejich využití v praxi studenti vnímají jako minimální a navíc považují hodiny za nezábavné, nezajímavé.


Bavily vás na střední škole následující předměty?

Kolik odhadujete, že z toho, co jste se učili na střední škole v následujících předmětech, budete potřebovat a používat za deset, dvacet let?

Znalosti nebo dovednosti?

Na přijímací zkoušky v NSZ Scio nepotřebují studenti vždy jen znalosti. Test obecných studijních předpokladů ověřuje schopnost a dovednosti ke studiu. Stírá rozdíl mezi kvalitou středních škol a dává větší šanci na úspěch i uchazečům z menších či nevýběrových škol. Testu obecných studijních předpokladů se účastní uchazeči nejen o právnické fakulty, ale i o cca 50 dalších fakult v ČR a 20 na Slovensku.

11. dubna přijde k Národním srovnávacím zkouškám každoročně nejvíce účastníků, vloni to bylo cca 11 026 studentů, kteří složili na 14 tisíc zkoušek. V tomto termínu se Scio v dotazníkovém šetření zaměří na přípravu na státní maturity, hodnocení univerzit a využitelnost jednotlivých studijních oborů pro další profesní kariéru.

7 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. března 2015 v 9:56  

A přijímačky jsou tu od toho, aby uchazeči komentovali vztah k prezidentům? K čemu ještě budou NSZ vy(zne)užity?

Jiri Janecek řekl(a)...
20. března 2015 v 11:44  

Trochu to mne pusobi jako - mladi nemaji radi Zemana (=> mysli jim to) a mladi vidi, ze fyzika a chemie se spatne uci a jsou k nicemu (a protoze jim to mysli, tak je to pravda a neco by se s tim melo delat... Nejlip reformovat).
Na druhou stranu, ze lidi se zajmen o studium prav nebavila fyzika a povazuji ji za zbytecnou, mi prijde celkem logicke... Kdyby ty mlade lidi bavila fyzika, tak se hlasi treba na matfyz...
K te zbytecnosti a uzitecnosti (nevim jaka jsou oficialni dogmata, takze jen z meho pohledu laika) - takovy 'nesmysl' jako ulohy o vymene tepla (coz je teda fyzika ZS) se neuci proto, aby si clovek jednou byl schopen namichat vodu do vany z vody teple 0 a 60 stupnu, ale aby pochopil, ze vysledek takoveho michani je neco mezi... A kdyz se da vic studene, tak je to bliz te nule. Jinymi slovy, naucil se odhadovat... A kdyz se misto vody vezme led, tak je ten efekt dik teplu tani vyssi (jinymi slovy - pri odhadu neni mozne tupe prumerovat, ale vazit a brat v uvahu i nezjevne veci).
Tak to teda aspon bylo za ministra Julise. Jestli se k tomu da takto pristupovat i s vetou v RVP "(zak) určí v jednoduchých případech teplo přijaté či odevzdané tělesem" je jina...

Simona CARCY řekl(a)...
20. března 2015 v 18:52  

To je zase megavyzkum z kotliku SCIO, ktery podobne jako testy SCIO nic nerika. Pritom je to tentyz Steffl, ktery nabada, aby se do "odborne" diskuze o vzdelavani netahala politika. Podobne jako vyzkum "jak vas bavilo to a to". Na druhou stranu je potreba rici, ze je to "vyzkum" za jejich penize a nikoli za prachy danoveho poplatnika. Ale proto se na to treba divat jinak: premyslejte, nez date Sciu svoje penize na podobne inteligentni vyzkumy!

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. března 2015 v 15:08  

U 70 fakult není o čem přemýšlet.

Unknown řekl(a)...
22. března 2015 v 8:15  

to musí být srandovní přijímačky jestli jsou tam otázky typu: kterého prezidenta máte nejraději? a/ havla b/klause c/zemana

Unknown řekl(a)...
22. března 2015 v 10:36  

Hlavně se jich tam nesmí ptát na nic z matematiky, to by asi nenaplnili ročník.
Ale otázku: máte rádi matematiku, (fyziku, chemii) každý z uchazečů zodpoví celkem snadno.

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. března 2015 v 10:58  

Ještě chybí bodové ohodnocení.
1. Kterého prezidenta máte nejraději?
  a) Havla 2b
  b) Klause 4b
  c) Zemana 6b
2. Máte rádi matematiku?
  a) Ano 0b
  b) Ne 10b

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.