V celostátním kole matematické olympiády dominovali studenti z České Třebové, Olomouce a Ledče nad Sázavou

čtvrtek 26. března 2015 ·

Od 22. do 25. března byla Praha centrem mladých matematických talentů. Pražské Gymnázium Christiana Dopplera hostilo celostátní kolo matematické olympiády. Nejlepšími řešiteli 64. ročníku soutěže se stali Radovan Švarc z Gymnázia Česká Třebová, Pavel Turek z Gymnázia Olomouc-Hejčín a Tomáš Fiala z Gymnázia Ledeč nad Sázavou. Nejúspěšnější účastníci budou reprezentovat Českou republiku na mezinárodní matematické soutěži, jež se letos bude konat v Thajsku. Od partnera soutěže, Skupiny ČEZ, získali tři nejúspěšnější účastníci 10 tisíc korun na další rozvoj.


V letošním 64. ročníku matematické olympiády byl nejúspěšnějším studentem Radovan Švarc z České Třebové: „Na olympiádě jsem nebyl poprvé, vždy mi pomáhaly další matematické aktivity a různá soustředění. Konkrétně mohu doporučit například Mezinárodní korespondenční seminář,“ sdělil Radovan, jak se na soutěž připravoval. Letošní ročník matematické a fyzikální olympiády dokáže dobře srovnat Tomáš Fiala z Ledče nad Sázavou, který fyzikální olympiádu před měsícem vyhrál a nyní skončil na té matematické třetí. „Matematická olympiáda je podle mě trochu složitější a více záleží na tom, co v člověku je. Osobně si například s tabulkami dokážu více pomoci v té fyzikální,“ říká Tomáš.

K účasti v ústředním kole, do kterého postoupilo jen 45 nejlepších řešitelů z České republiky, vedla náročná cesta přes školní a krajské kolo. „Již účast v celostátní soutěži byla pro studenty úspěchem. Museli zde řešit zajímavé, ale náročné úlohy. Pro zpestření jsme jim zorganizovali také doprovodný program. Protože většina účastníků nepochází z Prahy, připravili jsme například procházku městem nebo návštěvu planetária,“ řekl Petr Pudivítr, zástupce ředitelky Gymnázia Christiana Dopplera v Praze, které letošní celostátní kolo matematické olympiády organizovalo.

Nejúspěšnější účastníci v létě pravidelně reprezentují svou zemi na mezinárodní matematické olympiádě. Loni byla česká delegace mimořádně úspěšná. Z mezinárodní matematické olympiády v Kapském Městě přivezli čeští studenti 6 cenných kovů. Bylo to po 16 letech poprvé, kdy nezůstal bez medaile ani jeden člen české delegace. Stejně jako vítězný Radovan Švarc byl loni v Kapském Městě i dnes druhý Pavel Turek z Olomouce. „Mezinárodní olympiáda je vždy velká motivace, úlohy jsou tam výrazně obtížnější a některé až téměř neřešitelné,“ říká Pavel. A Radovan s úsměvem dodává: „Ano, některé příklady opravdu zvládají jen čínští studenti, kteří jsou pravidelně nejlepší.“ Letos budou nejlepší matematici zápolit v thajském Chiang Mai.

Již pět let je partnerem matematických a fyzikálních olympiád Skupina ČEZ, která usiluje o jejich zatraktivnění. „V České republice není o studium na technických školách dostatečně velký zájem a matematika s fyzikou představují nutný základ technického vzdělání. Snažíme se proto jít mladým nadaným studentům naproti a motivovat je ke studiu techniky. Nejen cenou pro ty nejlepší, ale také třeba 200 tisíci korun na modernizaci učebny pro jednu z nejúspěšnějších škol v olympiádách za daný rok,“ vysvětluje Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor ČEZ.

Zároveň připomíná další z projektů, jehož cílem je ukázat zábavnou stránku fyziky: „Již jen do konce března mají studenti čas natočit na video zajímavý fyzikální pokus a umístit ho na webové stránky www.vimproc.cz. Nejlepší pokusy v soutěži Vím proč odměníme například tablety či dalším příspěvkem na lepší vybavení technické učebny v hodnotě 200 tisíc korun.“

Systematickému náboru a podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol a zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách. Také připravuje ve spolupráci s LMC soutěž Vím proč pro žáky a studenty ZŠ a SŠ. Na stránkách www.vimproc.cz mohou vyhrát věcné ceny za natočení krátkého videa, které neotřele vysvětluje fyzikální jev.

Více informací na www.kdejinde.cz/cs/pedagogove/matematicke-a-fyzikalni-olympiady.html a na www.facebook.com/PracevCEZu.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.