Petr: Chaluš: Zazní i váš rodičovský hlas?

pátek 20. března 2015 ·

Fórum rodičů nabízí platformu pro národní asociaci rodičů, navazuje na několik iniciativ rodičů realizovaných v posledních letech a zaměřuje se zejména na hlas rodičů ve vzdělávání svých dětí.

Na základě osobní zkušenosti s úspěšnou iniciativou rodičů, která umožnila zahrnutí názoru rodičů do diskuse o plánovaném plošném standardizovaném testování dětí ve školách, viz článek v Deníku Referendum, vím, jak důležitý je „hlas rodiče“. Ve světě již velmi kritizovaný druh testování nakonec v České republice nebyl zaveden. Další mojí důležitou zkušeností je zastupování rodičů ve školské radě základní školy, kde vidím velký prostor pro hlas rodičů prostřednictvím tohoto demokratického nástroje.

Jestliže chceme žít v demokratické společnosti, musí každý z nás pečovat o společné soužití nás všech „demokratů“. Nezbývá než otevřeně komunikovat a angažovat se pro demokratické hodnoty. Nestačí jen iniciovat petice proti něčemu, nechat se nominovat do současných, často spíše formálních struktur, nezbytné je také prokopávat nové cesty k demokracii, dialogu, sdíleným hodnotám.

Jednou z cest je vytvářet platformy pro pozitivní vyjádření úcty ke klíčovým hodnotám, jako je třeba „rodičovství“. Rodiče jsou často těmi hlavními, kteří přenášejí kulturu a hodnoty na další generace. S nadsázkou lze říci, že hlavně rodiče a jejich obyčejné, přirozené rodičovství udržuje základní hodnoty, na kterých stojí náš svět.

Z psychologického hlediska bez rodičovské lásky (nebo lásky blízkého člověka, který vezme roli rodiče na sebe) se jen těžko stává takové dítě dospělým, který vůbec chápe nějaké hodnoty. To, co může škola doplnit k osobnosti dítěte, je často zlomek toho, co přináší dítěti „obyčejně dobrý rodič“.

Je důležité připomínat, že obětování spousty času, peněz a možná promarněných šancí na individuální kariéru, které nám bere rodičovství, je „novodobým hrdinstvím“. Zvláště v posledních letech, kdy jsou zdůrazňovány příliš individuální nebo naopak příliš globální hodnoty.

Úcta ke kompetenci každého rodiče, že je tím nejdůležitějším člověkem pro vlastní dítě, přímo souvisí s úctou k demokratickému uspořádání společnosti. A není nijak v konfliktu s úctou k práci profesionálů v roli učitelů, lékařů, úředníků, sociálních pracovníků a jiných. I když někteří z nedostatku vlastní profesionality občas odstaví „v zájmu dítěte“ rodiče za dveře.

Je všeobecně známo, že každá instituce může za určitých okolností projevovat tendenci sledovat především své interní zájmy. Ztratit kontakt s potřebami lidí, díky kterým a pro které vlastně vůbec existuje. Je známé i nebezpečí uzavírání profesionálních komunit veřejnosti.

Například lidé působící na různých pozicích v sektoru školství mají nejblíže zájmům abstraktní kategorie „školství“, zájmům přisvojené (sub)struktury, zájmům osobním – konkrétních osob na pevných pozicích ve státem zaručených nebo financovaných institucích. V horším případě, pak vliv na školství (a přes prosazená nařízení potom na každého rodiče a dítě) mohou mít veřejnosti skrytá různorodá lobby.

Někdy si školy, zřizovatelé škol, úředníci státu a rodiče mohou konkurovat při výchově. Když si uvědomíme, že zejména základní škola a základní vzdělání je uznáváno jako naše společná veřejná věc, pak není žádný důvod k nedorozumění. Rodiče a děti jsou těmi, komu jsou školy nejblíže a komu i nejvíce patří. Pomáhat kompetencím rodičů, dobrému rodičovství, jasné roli rodiče ve vzdělávání dítěte a iniciovat takové úsilí samotnými rodiči zdola je cílem rodičovské iniciativy Fórum rodičů.

Fórum rodičů, z.s. nabízí platformu pro národní asociaci rodičů, navazuje na několik iniciativ rodičů realizovaných v posledních letech a zaměřuje se zejména na hlas rodičů ve vzdělávání svých dětí. Ve svých záměrech je zcela nepolitické, nezávislé, otevřené různým názorovým skupinám rodičů. Hlavním cílem je obecně podpora rodičů rodiči, zviditelnění jejich kompetence v oblasti vzdělávání. Cíle a hodnoty jsou součástí stanov, jejich hlavní části jsou zveřejněné naforum-rodicu.webnode.cz.

Inspirativní je činnost European Parents Association (EPA), která je evropskou asociací rodičů. Tato střešní asociace národních rodičovských asociací má téměř padesát členů ve třiceti zemích Evropy. Zabývá se právy a odpovědností rodičů, jak sama EPA definuje: „rodičů – hlavních vzdělavatelů svých dětí“.

EPA pořádá evropskou konferenci v České republice v roce 30. výročí svého založení. Tématem konference je „Podpora rodičů ve vzdělávání svých dětí“. Hlavní příspěvky a workshopy se budou věnovat různým způsobům jak angažovat rodiče. Konferenci spolupořádají dvě české organizace Fórum rodičů a EDUin, na konferenci vystoupí i zástupci dalších českých iniciativ.

Česká asociace rodičů Fórum rodičů, která již podala žádost o členství v evropské asociaci, představí na konferenci možnosti zapojení pro české rodiče. Magdalena Marešová vystoupí za Fórum rodičů s výstupy z aktuální studie v České republice, její příspěvek má název: „Výchovné partnerství mezi rodinou a školou v ČR“.

Účast na konferenci 24.-25. dubna v Parkhotelu Praha je otevřená všem českým rodičům, je zajištěn i překlad do češtiny. V případně zájmu o konferenci se dozvíte více na forum-rodicu.webnode.cz. V pátek 24. dubna od 17:30 proběhne v blízké Základní škole Strossmayerovo náměstí doprovodné otevřené setkání a diskuse s tématem: „Co potřebují rodiče k většímu zapojení do vzdělávání svých dětí?“.

Psáno pro Deník Referendum.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.