Jak to bylo s ředitelem NÚV?

středa 25. března 2015 ·

Transparentnost ministerstva školství i personální politika samotného ministra školství utrpěly další šrámy. EDUin nejprve v pondělní tiskové zprávě Národní ústav pro vzdělávání má nového ředitele, bez výběrového řízení upozornil na změnu ve vedení Národního ústavu pro vzdělávání a poté v další tiskové zprávě Ředitel Národního ústavu pro vzdělávání nebyl jmenován, pouze pověřen i na reakci ministerstva školství na původní tiskovou zprávu.


Nenápadná causa ukázala na dva problémy ministerstva školství i samotného ministra: prvním problémem je nedostatek zveřejněných informací o chodu ministerstva na který jsme opakovaně upozorňovali například v souvislosti s pořádáním kulatých stolů k nejrůznějším otázkám. O průběhu, účastnících kulatých stolů a o způsobu výběru těchto účastníků odmítá ministerstvo sdělit jakékoli podrobnosti. Druhým problémem je personální politika ministerstva: Václav Pícl, který je řízením NÚV nyní pověřen a je současně na ministerstvu je ředitelem Odboru správce rozpočtu - 16 ve Skupině pro ekonomické záležitost, je osobností s velmi problematickou minulostí.

Na otázky k situaci na NÚV nám Klára Bílá, zástupkyně ředitele odboru a tisková mluvčí odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT, odpověděla takto:

K jakému datu byl Václav Pícl pověřen řízením NÚV?
3. března 2015.

Jaký byl důvod ukončení funkce ředitele NÚV Václava Hořejšího?
Nedostatky v hospodaření.

Kdy bude vypsán konkurs na funkci ředitele NÚV?
V nejbližší době.

Proč byla na webu NÚV uvedena u jména Václava Pícla funkce ředitel? Kdo web NÚV rediguje?
Tato chyba byla po upozornění odstraněna. Web rediguje tisková mluvčí NÚV.

Po dobu pověření řízením NÚV pak Václav Pícl funkci ředitele odboru nevykonává.



Připomeňme ještě, že bývalého ředitele Václava Hořejšího jmenoval do funkce samozřejmě bez výběrového řízení počátkem září 2011 ministr Josef Dobeš po odvolání ředitelky Stanislavy Krčkové v souvislosti s causou sexuální výchovy v RVP. Václav Hořejší byl zetěm místopředsedy Věcí veřejných Milana Šťovíčka a přestože jeho jmenování bylo velmi problematické (viz například článek Příbuzenská personalistika Věcí veřejných) přečkal ve funkci čtyři a půl roku. NÚV byl a je realizátorem řady nákladných systémových a národních projektů financovaných z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a zřejmě bude hrát podobnou roli i v novém Operačním programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Česká škola má k dispozici řadu materiálů svědčících o problematickém čerpání prostředků v některých projektech NÚV, které aktuálně zpracováváme, takže nás odvolání ředitele NÚV Václava Hořejšího nepřekvapuje.

Instalace Václava Pícla do funkce ředitele Odboru správce rozpočtu - 16 ve Skupině pro ekonomické záležitost i jeho pověření řízením NÚV je dalším příkladem recyklace neúspěšných politiků ČSSD, kteří kolují mezi vedoucími funkcemi v odborářských centrálách a vedoucími funkcemi na ministerstvech. Václava Pícl byl v roce 1998 zvolen do poslanecké sněmovny za ČSSD ve Středočeském kraji. Byl místopředsedou sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a členem výboru ústavněprávního. Ve volbách v roce 2002 nebyl zvolen, v parlamentu ale působil jako náhradník od 24. září 2004 po rezignaci poslance Milana Urbana. Na mandát ale obratem rezignoval již 30. září 2004 pro neslučitelnost výkonu funkce poslance a náměstka ministry školství Petry Buzkové (jmenován v červenci 2002).

Od roku 2000 byl Pícl předsedou Odborné komise pro školství a vzdělávací politiku ÚVV ČSSD. V říjnu 2000 rezignoval na funkci v krajské organizaci ČSSD poté, co byl aktérem skandálu, kdy v opilosti urážel strážníky městské policie v Rakovníku. V roce 2006 ho z funkce náměstka odvolala nová ministryně školství Miroslava Kopicová. Krátce poté Pícl nastoupil do funkce místopředsedy školských odborů. V dubnu 2010 se stal i místopředsedou Českomoravské konfederace odborových svazů, tuto funkci vykonával do dubna 2014, kdy neúspěšně kandidoval na post předsedy ČMKOS a porazil ho Josef Středula. Zároveň se mu nepodařilo obhájit ani pozici místopředsedy ČMKOS.

Závažnější je Píclova pověst z doby, kdy byl starostou Rakovníka. Z článku Jak se na vládě uchytili kombinátoři z Rakovníka vybíráme:

S Píclem se na radnici vrátily staré zlaté korupčnické časy tak výrazně, až to vyvolalo veřejný protest. Příčinou byla stavba tělocvičny za školou, ve které Pícl kdysi řediteloval. Soutěž před dvěma lety (poznámka redakce: článek je z roku 2003) vyhrála Zdenka Křižáková, udělala projekt schválený památkáři i stavebním úřadem a mohlo se začít. A taky se začalo. Napřed architektce jako obvykle nabídl svou spolupráci a jednoduchou studii Rouček, byl ale odmítnut. Pak tandem Pícl-Rouček přivedl do soutěže o provedení stavby pražskou firmu K+K Dřevostavby, která nakonec vyhrála i s dražší nabídkou, než dával druhý v pořadí. „Odmítám, že bych intervenoval ve prospěch této firmy. A i kdyby, rád bych upozornil, že jsem nebyl v komisi sám,“ říká Václav Pícl.

Pod taktovkou K+K nakonec za školou vyrostla úplně jiná stavba než ta, kterou architektka Křižáková navrhla. Místo klasické cihlové a členité budovy se tam tyčí nevzhledná montovaná krabice. Protože je větší než v projektu, zastínila celou jednu stěnu oken školy a hygienik zakázal v šerých třídách učit. Z bytu v přízemí se musel odstěhovat školník.


Zajímavé je i Píclovo angažmá v podezřelém projektu akciové společnosti Vysoké učení Brno, která vznikla v roce 2001 a chtěla získat akreditaci na několik bakalářských a jeden magisterský právní obor. Akreditační komise ale tuto vysokou školu, kde byl předsedou představenstva pozdější ministr spravedlnosti Pavel Blažek, odmítla akreditovat.

Pokud Václava Pícla instaloval Marcel Chládek opět na ministerstvo a poté ho pověřil řízením klíčové přímo řízené organizace, nejde o banální personální opatření, ale o závažný signál, který vyžaduje pozornost veřejnosti. Tato vláda má být přeci protikorupční...

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
27. března 2015 v 9:39  

Uvádím nepřesnost,odvolaný byl RNDr. Miroslav Procházka CSc. který se stal ředitelem NÚV dříve NÚOV. V tuto chvíli obsadil post ředitele FDV pod MPSV. Stanislava Krčková byla ředitelkou VÚP, nikdy NUV.

Anonymní řekl(a)...
27. března 2015 v 9:46  

Václav Hořejší nahradil Miroslava Procházku bez výběrového řízení. Stanislavu Krčkovou odvolali ještě před sloučením do NÚV.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.