Národní ústav pro vzdělávání má nového ředitele, bez výběrového řízení

pondělí 23. března 2015 ·

Obsazení pozice ředitele Statistického úřadu nebo Nejvyššího kontrolního úřadu bez výběrového řízení by nepřicházelo v úvahu.


Ministr školství Marcel Chládek před několika týdny jmenoval nového ředitele Národního ústavu pro vzdělávání, který v současnosti koncentruje velkou část podpůrného odborného aparátu českého školského systému a z toho titulu také velkou finanční podporu. Ředitel byl jmenován bez výběrového řízení, jde o spolustraníka ministra školství.

Národní ústav vzdělávání, organizace přímo řízená ministerstvem školství, před několika týdny změnil ředitele. Ministerstvo školství tuto informaci nezveřejnilo. Navíc byla pozice ředitele klíčové instituce v systému řízení školství obsazena bez výběrového řízení. Novým ředitelem se stal Václav Pícl, odborářský předák a stranický kolega ministra Marcela Chládka, někdejší náměstek na MŠMT za Petry Buzkové (z téže strany).

Role NÚV ve vzdělávacím systému je velmi silná, srovnatelná na této úrovni se Statistickým úřadem nebo Nejvyšším kontrolním úřadem. V případě těchto institucí je výběrové řízené považováno za zcela samozřejmé a nezbytné. Role NÚV byla navíc posílena tím, že pod jeho hlavičkou byla sloučena řada dalších organizací přímo řízených MŠMT.

Bob Kartous, vedoucí komunikace EDUin, řekl: „Není znám důvod, proč bylo nutné ředitele NÚV změnit, není znám důvod, proč byl vybrán právě pan Pícl. Je varovné, že jsou pozice v řízení českého školství obsazovány netransparentním způsobem. NÚV je garantem obsahu vzdělávání v českých školách a poskytuje systému další důležité podpůrné služby. Jedná se tedy o organizaci s vysoce odborným profilem. Realizuje řadu projektů financovaných z operačních programů EU, řádově za stovky milionů korun. S ohledem na veřejné zájmy by takové pozice měly být obsazovány průhledným způsobem a prostřednictvím standardního výběrového řízení, jako je tomu například u Národní galerie nebo Národního divadla.“

8 komentářů:

Unknown řekl(a)...
23. března 2015 v 13:56  

"Není znám důvod, proč bylo nutné ředitele NÚV změnit, není znám důvod, proč byl vybrán právě pan Pícl.“

Má ty svatá prototo, pane Kartous, skutečně vám není znám důvod, proč byl pan Mgr. Pícl jmenován do funkce ředitele NÚV?
Tomu se nechce ani věřit.

Václav Pícl (* 3. prosince 1959) je český pedagog a politik, na přelomu 20. a 21. století poslanec Poslanecké sněmovny za ČSSD, pak náměstek ministra školství, později představitel učitelských odborů a v letech 2010 až 2014 místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů.
Další pikantnosti na: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_P%C3%ADcl
Prostě jste patrně ve „špatné“ politické straně.
Otázkou, která politická strana je dnes ta „dobrá“. Jak vidíte, tak na odborné erudici kandidáta a na školství dnes ani tak moc nezáleží. Ostatně, dříve to nebylo jiné, že?

Janek Wagner řekl(a)...
23. března 2015 v 17:21  

Našel jsem zajímavé články:

Blažek, Hašek, Koudelka, Novotný: Vysoké učení Korupce, a. s. - http://rip.zitbrno.cz/hlavni-clanek/blazek-hasek-koudelka-novotny-vysoke-uceni-korupce-a-s
Jak se na vládě uchytili kombinátoři z Rakovníka - http://www.bezkorupce.cz/blog/2003/07/18/jak-se-na-vlade-uchytili-kombinatori-z-rakovnika/
Neřesti politiků voliči promíjejí - http://zpravy.idnes.cz/neresti-politiku-volici-promijeji-dt4-/domaci.aspx?c=A030803_221506_domaci_pol

Unknown řekl(a)...
23. března 2015 v 19:00  

Jo, pane redaktore, zmíněné prohřešky jsou dnes většinou spoluobčanů a zejména kantorů buď dávno zapomenuty, nebo jsou deklarovány jako hříchy nezralého mládí.
O hříchy v podstatě ani tak nejde, jako o to, co bude asi tak pan Pícl v NÚV se svojí předchozí pedagogickou řídit.
Asi tak jedině služební auto.
O tom tedy nemám pochyb.

Nejvíc mi vadí, že uvedenou situaci většina odborných asociací naprosto přehlíží. Jsou schopny se rozhádat pro všechno možné (maturity, zvláštní školy, lehká mentální retardace, víceletá gymnázia, povinné přijímačky na střední školy, povinný poslední ročník mateřské školy, domácí vyučování apod.), ale ve věci personální politiky MŠMT ČR u nich léta vládne naprostý nezájem.

Eva Kulhánková řekl(a)...
24. března 2015 v 7:51  

Inu, bukvice se stěhují ze Žižkova do Hostivaře.

Radek Sárközi řekl(a)...
24. března 2015 v 9:02  

Že by měl největší publikační činnost ze všech odborníků v ústavu?

Unknown řekl(a)...
24. března 2015 v 14:19  

Pane kolego Sárközi, strategie směřující k počtu citačních titulů a publikací se nosí spíše v akademické sféře.
Na to nesporně pan magistr neměl při svém tahu na parlamentní, komunální a odborářskou branku čas, erudici a ani trpělivost. Vědy pedagogické si žádají nejen invenci a kreativitu, ale i sitzfleisch, což u politika tohoto formátu nemůžete předpokládat. Do politiky jdou lidé, kteří se nebyly schopni realizovat ve svém oboru, protože v politice nedostatek odborné kvalifikace není tak patrná.
Kladu si ovšem otázku, proč ale tak brutální návrat do věd pedagogických? Je přece mnoho jiných oblastí, kde by to tolik nevadilo. Opět třeba odbory, parlament, senát, státní správa, komunální správa, Česká školní inspekce apod.
Jsou funkce, kde nedostatek odborné kvalifikace nevadí (ministr, náměstek ministra), ale v případě takové instutice jako je NÚV to nesporně vadí.
Omyly ministra či jeho náměstků jsou za čas vyváženy omyly jiného ministra a jeho náměstků, ale vedení NÚV je trochu jiná káva, jiná kategorie a jiná píseň...

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
28. března 2015 v 0:06  

Nic nového pod sluncem. Bez výběrového řízení byl poměrně nedávno jmenován i ústřední školní inspektor nebo ředitel NIDM. To jen řadoví obyčejní ředitelé škol musejí podstupovat konkurzy, pro "vyšší sféru" platí pouze pravidlo "kluci, co spolu mluví".

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. března 2015 v 9:24  

Omyly ministra či jeho náměstků jsou za čas vyváženy omyly jiného ministra a jeho náměstků

Kopanec do zadku od jakéhosi pobudy mi byl vzápětí vyvážen pěstí do břicha od pobudy druhého...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.