bEDUin: Jakým směrem jde reforma finského školství

úterý 24. března 2015 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.



Co přinesl týden 16. 3. – 22.3. 2015

Témata týdne: David Yilma se ve svém blogu zamýšlí nad tím, že ne každé pojetí „inovací“ ve vzdělávání skutečně povede ke kýžené změně (EDUin). Senát posunul prezidentovi návrh novely školského zákona, beze změn (Týden.cz). O miliardovém byznysu s vysokoškolskými tituly píše týdeník Echo, a to velmi vyhroceným způsobem. Smutnou zprávou pro Miloše Zemana je sdělení na webu Caltechu, nejlepší technické školy současnosti: projev na promoci přednese kulturní antropoložka, jinak viceprezidenta technologického gigantu Intel (Britské listy). Bude Mezinárodní den učitelů, EDUin k této příležitosti pořádá v pátek 27. 3. netradiční párty na Staromáku, chcete-li přijít, pište na tamara.kovacova@eduin.cz. Američtí akademici mají nebývalý zájem pracovat v ČR, dokládá na Britských listech Kryštof Kozák.

Výrok týdne:
„Školy učí způsobem, který byl přínosný v roce 1900, jenže potřeby nejsou stejné a my potřebujeme systém adaptovaný na 21. století.“ Marja Kyllonenová, manažerka vzdělávání v Helsinkách, komentuje převratnou reformu finského školství: příklon ke kolaborativnímu učení a nahrazení předmětů tématy (The Independent, Britské listy).

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)
Inspirace z (a do) praxe
  • Eschoolnews.com. Zdroj mnoha tipů a rad, jak na digitální vzdělávání.
  • Hřiště a veřejný prostor přispívající k rozvoji dětí. Video Nadace proměny přináší nejnovější poznatky.
  • Letní škola Discover. Workshopy na různá témata pro středoškoláky, zkušenosti absolventky (Respekt).
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
  • EDUpoint na „Staromáku“. Vícehlav, Peďák, diskuse s oponenty. Přijďte, ať jste kdokoliv!
  • Rozvoj mimoškolního vzdělávání a škola. Seminář v Senátu, 1. 4. od 13 – 17.


Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
24. března 2015 v 7:33  

EDUin, jak je obvyklé, opět lže, tedy přesněji - opět manipuluje:
"... Na pozici ředitele Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV) byl před několika týdny jmenován Václav Pícl, odborářský předák a člen ČSSD...". Stačí si zjistit, že se žádné jmenování nekonalo, ale to by bylo moc práce, prostě se to nehodí do krámu, když chce Eduin oblbovat...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.