Učitelé mají chuť předávat si navzájem zkušenosti

středa 25. února 2015 ·

Starší kantor pomůže začínajícímu učiteli, mladší kolega podpoří staršího - mezigenerační přenos zkušeností se v českých školách dosud odehrává náhodně a spontánně. Organizovaná a legislativně ukotvená podpora chybí. Tzv. mentoring (provázení v profesním rozvoji) je přitom v zahraničí osvědčená cesta seberealizace zejména starších učitelů. Dosavadní výsledky projektu Lektoři a mentoři pro školy ukazují, že zkušení učitelé mají zájem znalosti zhodnotit právě tímto způsobem.

Do projektu se doposud zapojilo na 220 učitelů z 60 mateřských a téměř 140 základních škol, kteří absolvovali od 40 do 60 hodin výuky. Učitelé se mohli zapojit do vzdělávacích aktivit podle svého výběru, a to např. z biologie, fyziky, chemie nebo angličtiny. Proškolení učitelé se pak mohou stát lektory v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.

Část vzdělávacích aktivit je zaměřena na vysvětlení principů práce mentora - tedy toho, který umí efektivně předávat své zkušenosti a dlouhodobě pomáhat začínajícím kolegům. „Učitelé chtějí zhodnotit svoje zkušenosti – nejenom předávat odborné znalosti, ale také vést mladší kolegy a být jim oporou v každodenní praxi,“ uvádí manažer projektu Matěj Bulant. „Chceme zájemce z řad učitelů v této nové roli mentorů podpořit a vytvořit z nich ideálně síť pokrývající všechny kraje,“ dodává.

Projekt Rozvoj lektorských a mentorských dovedností pedagogů mateřských a základních škol (zkráceně Lektoři a mentoři pro školy - LAMS) je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Národní ústav pro vzdělávání projekt realizuje od července 2014 do června 2015.

6 komentářů:

Jenyk řekl(a)...
25. února 2015 v 8:48  

Takže to zní, že se zapojilo tak asi okolo 150 učitelů/učitelek ZŠ. Možná polovina z 1. stupně, tedy asi 75 z 2. stupně. Kolik asi to je na 1 předmět? Třeba M, F, .. ?
Ale možná to je dobře, že jich tak moc není.

Jiri Janecek řekl(a)...
25. února 2015 v 11:02  

Neni to asi moc fer argument... Ale pri pohledu na CV pana Bulanta (pokud jsem nasel toho spravneho) - pokud by celou svoji karieru ucil, mozna by to za stareho rezimu stacilo na to, aby v pripade nemoci okresniho metodika mohl ridit ctvrtletni schuzi misto nej...
Objevuje se neco, co tu bylo pred 40 lety... A dost mozna pred dvemi sty...

Pro Jenyka: Pokud to bylo skoleni budoucich koucu uvadejicich ucitelu, tak 10 na kraj je az az... Nezapominejte, ze koucovani vyzaduje hlavne softskills a nejaka k predmetu vazana specifika se daji prekonat jinak.

Unknown řekl(a)...
25. února 2015 v 21:00  

Co je toto zase za nápad? Od 90. let se u nás zvyšuje produktivita práce (školství nevyjímaje) zaváděním rivality a soutěžení. Proč by lidi měli sdělovat své nápady a postupy konkurentům na trhu práce? Světem cloumá trh a konkurence, ve školství je to jinak? Marie Terezie je fuj, ale socialismus nám nevadí?

Nicka Pytlik řekl(a)...
25. února 2015 v 21:30  

Svoje pedagogické nápady zásadně nikomu nesděluji.
Ani žákům ne...

Unknown řekl(a)...
26. února 2015 v 12:42  

Svoje pedagogické nápady sděluji žákům zásadně při hospitacích a kontrolách ze strany nadřízených.

Unknown řekl(a)...
27. února 2015 v 22:26  

25. února 2015 21:00
26. února 2015 12:42

A zvláště když pak zjistíte, že onen začínající učitel dostal v nadtarifní části mzdy 5 krát tolik co ten starší. Není to ale nádherný pocit?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.