Vítězi celostátního kola fyzikální olympiády jsou letos studenti z Ledče nad Sázavou, Prahy a Českých Budějovic

středa 25. února 2015 ·

České Budějovice se na čtyři dny staly českým centrem fyziky. Gymnázium J. V. Jirsíka totiž od 17. do 20. února hostilo celostátní kolo 56. ročníku fyzikální olympiády. Padesátka nadaných studentů středních škol řešila zajímavé fyzikální úlohy. Nejlépe se letos s příklady poprali Tomáš Fiala z Ledče nad Sázavou, Daniel Demovič z Prahy a Matěj Konečný z Českých Budějovic. Nejlepší řešitelé budou tradičně reprezentovat ČR na mezinárodní soutěži, která se letos v červenci uskuteční v indické Bombaji. Od Skupiny ČEZ, která je partnerem soutěže, získali tři nejúspěšnější účastníci 10 tisíc korun na další rozvoj.


Celostátní kolo bylo vyvrcholením již 56. ročníku fyzikální olympiády. Jeho vítězem se stal Tomáš Fiala z Ledče nad Sázavou. „Úlohy jsou zde poměrně složité a vyžadují něco navíc oproti klasickým hodinám ve škole. Příprava na takovou soutěž je dlouhodobá, mnoho účastníků jezdí na olympiády pravidelně a už se znají. Bylo zde ale padesát stejně chytrých lidí, kteří by za normálních okolností nakonec vyřešili všechny úkoly. Mně to nyní nejvíce sedlo,“ poznamenal ke svému úspěchu Tomáš Fiala. Na stupních vítězů ho doplnili Daniel Demovič z Gymnázia Jana Keplera v Praze a Matěj Konečný z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích.

Žáci a studenti vždy bojují nejprve o postup ze školních kol do krajských, z nichž ti nejlepší postoupí do celostátního kola. Nejúspěšnější řešitelé z celé republiky poté dostanou možnost reprezentovat stát v mezinárodní soutěži – letos mladí fyzici pojedou pod českou vlajkou do Indie. Z těchto mezinárodních soutěží Češi pravidelně vozí medaile. Z loňského ročníku mezinárodní fyzikální olympiády v Kazachstánu přivezli čeští studenti tři cenné kovy. Účastníci olympiád často pokračují ve studiu příbuzných oborů. „V budoucnu se budu chtít věnovat technice,“ potvrzuje letos druhý Daniel Demovič z Prahy.

Organizaci celostátního kola fyzikální olympiády si vzal letos na starost Jaroslav Koreš, který je učitelem na Gymnáziu J. V. Jirsíka a také kontaktní osobou pro celostátní kolo. „Všichni účastníci celostátního kola mají můj respekt. Nejen že zvládli úspěšně vyřešit krajská kola, ale jejich zájem o fyziku je takový, že jsou ochotni ve svém volném čase přijet. Přitom právě fyzika je dnes mezi studenty málo oblíbená. Proto jsme se pro ně snažili připravit zajímavý program, včetně exkurzí do areálu Jaderné elektrárny Temelín a provozů Robert BOSCH. Dále byly připraveny přednášky, doufám, že přednáška ‚Jak získat Nobelovu cenu‘ některé z účastníků správně nasměruje. Celou akci bychom samozřejmě nebyli schopni uspořádat bez pomoci partnerů soutěže, zejména hlavního partnera, Skupiny ČEZ,“ řekl Jaroslav Koreš k vydařené akci.

Skupina ČEZ je partnerem Jednoty českých matematiků a fyziků již pátým rokem a pravidelně přispívá na organizaci matematických a fyzikálních olympiád a věnuje vítězům celostátních kol finanční odměnu na jejich další vzdělávání. Snaží se tak podporovat studenty, které baví jinak obecně méně oblíbené předměty a mají tak potenciál stát se v budoucnu technickými odborníky.

„Mladých lidí s technickým vzděláním je v poslední době nedostatek. Fyzika a matematika jsou perspektivní předměty, které ale žákům základních a středních škol nahání spíše hrůzu. Skupina ČEZ proto finančně podporuje obě olympiády a navíc nabízí zapojeným školám možnost zúčastnit se soutěže o příspěvek 200 tisíc korun na speciální Oranžovou učebnu pro výuku technických předmětů. V oblasti fyziky pro žáky připravujeme, mimo jiné, také populárně-naučnou soutěž Vím proč, na jejichž stránky mohou žáci posílat videa fyzikálních pokusů a vyhrát tak třeba tablet pro sebe a dalších 200 tisíc korun pro svou školu na Oranžovou učebnu,“ popisuje Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Systematickému náboru a podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol a zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách. Také připravuje ve spolupráci s LMC soutěž Vím proč pro žáky a studenty ZŠ a SŠ. Na stránkách www.vimproc.cz mohou vyhrát věcné ceny za natočení krátkého videa, které neotřele vysvětluje fyzikální jev.

Více informací na http://www.kdejinde.cz/cs/pedagogove/matematicke-a-fyzikalni-olympiady.html a na http://www.facebook.com/PracevCEZu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.