Přečtěte si: Souvislosti novely školského zákona aneb co je skutečnou zkratkou k cíli?

pátek 13. února 2015 ·

Poslanecká sněmovna dnes projednává novelu školského zákona. Její součástí je i ustanovení, které představuje nemalé riziko. Hrozí, že nálepku mentálního postižení získá mnohem větší počet dětí než doposud.


Z článku Tomáše Habarta v DeníkReferendum.cz vybíráme:

Nasnadě je řešení, kdy takovým zvláštním dětem nabídneme samostatné, třeba zvláštní, školy. A dlouhá léta to tak bylo, do doby, než na takové praktiky začali upozorňovat lidé, které by prof. Štech označil nejspíše za magické realisty.

V civilizovaném světě se tomu říká ochrana dětských práv. A přišly mezinárodní rozsudky a zahraniční tlak a politici museli reagovat. Na národní a mezinárodní úrovni mluvíme o inkluzi, na lokální se toho ovšem tolik nemění. Čímž se vracíme zpět k rizikům pátého odstavce zmiňovaného paragrafu.

Města, alespoň ta větší, si nadále vydržují své zvláštní školy – školy, do nichž jsou odsouváni nepohodlní žáci. A nemyslím doslovně bývalé zvláštní školy, mám na mysli školy „se špatnou pověstí“ – prostě školy, o nichž všichni obyvatelé města vědí, že své dítě by tam nedali.

A tyto školy často doplácí na špatnou politiku svých zřizovatelů: není-li zájem řešit chudobné ghetto na okraji města, nebude nejspíš zájem ani na řízení lokální vzdělávací politiky tak, aby edukační břímě neleželo na jediné škole, z níž se zákonitě musí stát škola vyloučená, běžnou populací nechtěná. Čest výjimkám z řad politiků a školám, které nerezignují a snaží se o pozitivní změnu.





2 komentářů:

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
13. února 2015 v 14:27  

S aktivisty, kteří považují diagnózu (např. mentální postižení) za "nálepku", se věcně nedá diskutovat o ničem. Má-li někdo leukémii nebo svalovou dystrofii, je to také nálepka?

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. února 2015 v 15:44  

Protože ti ,co o tom píší nemájí ani ponětí, že speciální pedagog musí znát diagnozu.Jak např. chcete edukovat silně nedoslýchavé dítě nebo dítě s Aspergerem? Jenže to jim nevysvětlíte. je to mlžení pro veřejnost. Dále bych chtěl a vědět, jaká se chystá finanční a především rychlá reforma peněz do škol. To bude stačit, když paní učitelka řekne, že Pepa je nějak jiný,aasi postižený a že chce 300 tisíc navíc na asistenta a pomůcky nebo jak?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.