Přečtěte si: Školská novela uspěla. Zakáže nezdravé potraviny a podpoří handicapované

pátek 13. února 2015 ·

Poslanci schválili novelu školského zákona. Zavádí podpůrné prostředky pro handicapované žáky, kteří se vzdělávají na běžných školách, jednotné učňovské zkoušky a také omezuje prodej nezdravých potravin ve školách. Její součástí však není registr pedagogických pracovníků, který chtěl prosadit ministr školství. Opozičním poslancům se také nepodařilo prosadit rozšíření domácího vzdělávání.


Z článku mld v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Zpravodajka zákona a místopředsedkyně školského výboru v Poslanecké sněmovně Vlasta Bohdalová (ČSSD) zdůraznila, že novela neohrozí existenci praktických škol. Ty budou k dispozici zejména pro ty děti, u nichž žádná podpůrná opatření nebudou fungovat. "Musíme stále mít síť zvláštních a speciálních praktických škol. Chtěla bych ujistit zřižovatele a ředitele škol, že se nejedná o ohrožení toho, co tady dlouhou dobu budujeme, a to je speciální a praktické školství," zdůraznila poslankyně Bohdalová.(...)

Z novely naopak vypadl registr pedagogických pracovníků, který chtělo ministerstvo školství vytvořit. Podle ministra Marcela Chládka (ČSSD) ho chtěly mít pedagogické fakulty, poslanci však nakonec slyšeli na kritiku, podle které by šlo o nevhodné shromažďování osobních údajů. V registru by kantoři byli zaneseni včetně informací o věku či pohlaví. Opozici také registr podle Adolfa Beznosky považovala za "zbytečnou byrokratickou překážku a zatížení, které nemá souvislost s vyučováním". Ministr naopak zdůraznil, že informace, že by jeho vytvoření stálo sto milionů korun, nejsou pravdivé.



0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.