Mladí chemici představili osobnosti domácí i světové chemie

středa 11. února 2015 ·

Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích hostila v úterý 10. února 2015 soutěž projektů. Patnáct týmů základních škol se pokusilo zajímavě a poutavě přiblížit život a dílo významných chemiků domácí i zahraniční provenience.

Projektový den je součástí 8. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika, kterou pořádá SPŠCH Pardubice a jejímž cílem je popularizace chemie. Slavnostního zahájení se ujal ředitel školy Jan Ptáček a zástupci generálních partnerů. Ti poděkovali žákům za předvedené výkony a popřáli všem soutěžícím, aby chemii zůstali věrni i v budoucnu.

Žáci devátých tříd z pěti krajů republiky od října loňského roku pracovali na tématu, jehož zadání znělo Chemie a její slavní a významní. „Každý tým si mohl zvolit osobnost, která je mu nejbližší, a zpracovat její přínos vědě,“ vysvětluje Alena Volejníková ze SPŠCH, odborná garantka soutěže. „Překvapilo nás, jak silnou inspirací byla Marie Curie-Sklodowská: hned pět základních škol jí věnovalo svůj projekt. Je to zřejmě tím, že zastoupení žen ve vědě je velmi skromné, takže příklad těch úspěšných táhne,“ doplňuje Volejníková.

Žáci nejprve představili vybranou osobnost v prezentačním sále, kde instalovali své postery. Poté v odborných učebnách a za pomoci moderní techniky pokračovali v prezentaci. Předvedené výkony hodnotila porota složená z pedagogů SPŠCH. „Dočkali jsme se poměrně pestré tematické nabídky. Českou chemii reprezentovali například Otto Wichterle, Antonín Holý nebo vynálezce Semtexu Stanislav Brebera, zahraniční elitu zastupovali kromě Sklodowské také Mendělejev, vynálezce Coca-Coly Pemberton a mnozí další,“ přibližuje ředitel SPŠCH Jan Ptáček. Neméně pestré bylo i žánrové zpracování jednotlivých osobností. „Žáci opět prokázali vysokou míru kreativity a připravili si pro nás nápaditý chemický koktejl: byli jsme svědky divadelních scének, lyrických básní a dobových kostýmů. Ukázalo se, že symbióza chemie a kultury je velmi plodná a efektní,“ dodává Jan Ptáček.

Souběžně s projektovým dnem se uskutečnila i prezentace projektů ESF Chemie je hra. Ty byly zaměřeny na život a dění v regionech. Soutěžní týmy představily firmy a společnosti působící v jejich bydlišti nebo významné rodáky, kteří se věnovali chemii. „Kromě Pivovaru Dobruška a VÚOS Pardubice jsme byli seznámeni s mnohými chemickými nadšenci, o kterých se sice nepíše v učebnicích, kteří ale odvedli ohromný kus práce ve svém regionu,“ konstatuje Alena Volejníková.

Slavnostní vyhlášení všech kategorií regionálního kola soutěže i projektu Chemie je hra se uskuteční 31. března 2015 v pardubickém ABC Klubu Na Olšinkách. Žáci se mohou těšit na bohatý doprovodný program a velmi atraktivní ceny. „Všichni finalisté i účastníci projektového dne si zaslouží ocenění. Pro ty nejlepší jsme připravili iPad, mobilní telefony, herní konsole a další hodnotné ceny. S prázdnou neodejdou ani nejlepší učitelé a nejúspěšnější školy. Celá akce bude pojata jako zábavné odpoledne,“ přibližuje Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která soutěž organizuje.

Poslední tečkou za soutěží bude celostátní finále jednotlivců, které se pod patronátem Svazu chemického průmyslu ČR uskuteční 11. června 2015 v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. „Z našeho regionu se do čtyřicítky celostátních finalistů probojovalo šest nejlepších. Pevně věřím, že při letošní kvalitě soutěžících se dočkáme alespoň jedné medailové pozice,“ uzavřel Jan Ptáček.

Více informací na www.mladychemik.cz







0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.