Kateřina Slaninová: Language Learning Models & Technology

pondělí 23. února 2015 ·

Technologie mění vnímání mnoha věcí a vzdělávání v cizích jazycích je jednou z nich. Zásadně se mění přístupy k výuce a k učení se cizího jazyka. Nicméně se zdá, že ti, kteří jsou ve školách za vzdělávání zodpovědní, nejsou připraveni na změny, které sebou technologie přináší. Při šetřeních České školní inspekce bylo zjištěno, že velké procento jazykové výuky se koná stále tradičním frontálním způsobem a že učitelé nereflektují osobnosti svých žáků a neimplementují moderní technologie a metody do výuky. Ve velkém procentu stále ve výuce převažuje výklad, přestože podle toho, co víme o mozku a jeho funkčnosti, je jasné, že výkladem si žák zapamatuje maximálně 5 procent. Tento poznatek je již ze šedesátých let!!! Čísla se mohou lišit v návaznosti na podmínkách a dalších proměnných, výklad je považován za nejpasivnější způsob přijímání informací.


Česká republika nemá od roku 2008 koncepční dokument k jazykovému vzdělávání. Angličtina je stala globálním komunikačním nástrojem, nové myšlenky a modely jazykového vzdělávání se neobejdou bez moderních technologií. MŠMT zatím nezačalo systematicky podporovat zavádění ověřených a kvalitních nástrojů pro blended learning v základních a středních školách. Není stanoveno, kdo má vést učitele k výuce, která podporuje efektivní učení. Jak si představují učitelé inovace ve výuce cizích jazyků?

Mnoho škol tvoří různé „digitální“ materiály, je důležité upozornit na rozdíl mezi skutečným interaktivním digitálním učebním materiálem a pracovním listem, který je pouze napsán ve wordu a přenesen případně do pdf. Za inovativní digitální materiál lze považovat tzv. e-booky, které spojují video, audiosoubory s interaktivními cvičeními na procvičování všech dovedností. Jedním z takových e-booků, který se úspěšně začal implementovat do výuky desítek středních škol, je soubor materiálů OPEN LEARNING, který vychází z principů „Blended Learningu“ nebo-li zjednodušeně z principu kombinace prezenční výuky a online učení. Takový způsob výuky motivuje žáky k vlastnímu autonomnímu učení, k převzetí zodpovědnosti za výsledky své práce a podporuje učitele k většímu soustředění se na jednotlivce. Rozvíjí se tzv. „competency-based learning“, kdy se žák i učitel soustřední na zvládnutí dovedností důležitých pro digitální věk, ve kterém žijeme. Základem je postoupení k další problematice až po dokonalém zvládnutí předchozí látky a po prokázání dovedností zpracovávat informace a aplikovat je do praxe.

Základními kameny pro dosažení změny je její přijetí jako normální součásti života a otevřenost vůči inovacím. To je výzva! V dnešní době je to nezbytnost, díky technologiím se naše prostředí mění v podstatě ze dne na den. Lance Knowles, zakladatel společnosti DynED tyto technologie nazývá „disruptive technologies.“ Disruptive míněno jako rušivý, přičemž on to vnímá jako pozitivně rušivé. Zcela souhlasíme, protože technologie se dotýkají nejen vzdělávání, ale ekonomiky, obchodu, vědy a techniky, kde nám všem velmi pomáhají.

V našem českém prostředí se již objevují učitelé, kteří si toto uvědomují a snaží se nějakým způsobem implementovat technologie do jazykové výuky. Bohužel, často vidíme používání počítačů, ale spíše jako náhražku za učebnice nebo jako novodobý „babysitting“. Stále se počítače používají pro memorování slovíček, procvičování gramatiky, čtení apod. Přičemž to, co zaměstnavatelé chtějí po absolventech škol, je mluvit v cizím jazyce, být schopen reagovat, učit se dál a zvládat odbornou slovní zásobu aktivně.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.