Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice hostila ajťáky ze StudNETu

středa 4. února 2015 ·

Do Pardubic se sjeli středoškolští studenti informatiky z celé republiky, aby se svými projekty bojovali v soutěži Czech StudNET Awards 2015. Do finále postoupilo pět projektů ve třech kategoriích. Soutěží v ní projekty založené na spolupráci s firmami, ale i takové, na kterých studenti pracují sami. „Chceme ukazovat příklady, kde spolupráce mezi firmami a studenty nese ovoce. Mezi středoškoláky však vznikají velmi kvalitní projekty, o kterých firmy vůbec nevědí. Soutěž bude pomáhat, aby se firmy i studenti vzájemně našli a byli si nápomocni,“ říká Jiří Formánek, ředitel soutěže.

Aby projekty měly šanci na úspěch, musel každý žák svůj projekt dobře odprezentovat. V porotě totiž seděli především zástupci z IT firem, kteří studentům nic nedarovali. Dali jim však spoustu praktických rad, jak projekty vylepšit a na čem ještě pracovat.

„Soutěž Czech StudNET Awards má pro studenty dva obrovské přínosy: 1. Možnost porovnat se s těmi nejlepšími, což je bude jistě motivovat k další práci na sobě. 2. Účast v soutěži pro ně bude zajímavým setkáním s tržním prostředím. Dostanou cennou zpětnou vazbu od zkušených podnikatelů a možná padne i nějaká nabídka práce či investice,“ říká Jiří Janků, šéf společnosti eBRÁNA, který byl členem poroty v kategorii Nová média - marketingové strategie.

Kromě prezentace a hodnocení projektů program doplnily přednášky z oblasti IT, kterých se ujali porotci. Na soutěž přijelo velké množství studentů, aby podpořili své favority. A jak to celé dopadlo? Kategorii Mobilní zařízení vyhráli gymnazisté Tomáš Koťara, David Novák, Šimon Appelt a Mikuláš Pokorný z gymnázií Havlíčkův Brod, Nad Alejí a Arabská s projektem sociální sítě Fameies. Kategorii Nová média – komunikační strategie vyhrál Jan Růžička ze SPŠE Ječná z Prahy s projektem ForexSchool a vítězství v kategorii Využití IT ve sféře businessu zůstalo v Pardubicích, zvítězil Josef Gajdůšek s projektem Trouba pro mikropájení ze soukromé Střední školy informatiky a ekonomie DELTA.

Záštitu nad 1. ročníkem StudNETu převzal prof., Ing. Simeon Karamazov, Dr., děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice. „Naše fakulta dlouhodobě podporuje technické vzdělávání na středních a dnes již i základních školách. Myslím, že podpora nadaných žáků formou soutěže je jednou z vhodných forem“, uvádí děkan Karamazov.

Soutěž byla podpořena v rámci projektu POSPOLU - podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi, který realizuje MŠMT ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání. Soutěž byla zařazena jako aktivita volnočasových aktivit pro žáky v pilotáži modelů spolupráce škol a firem, kterou realizuje Střední školy informatiky a ekonomie DELTA ve spolupráci s vybranými zaměstnavateli v regionu a dalšími 2 školami. Projekt POSPOLU je financován z Evropského sociálního fondu a rozpočtu České republiky.

Odborná porota:

předseda:
  • Ing. Jiří Formánek, ředitel DELTA software a soukromé Střední škola informatiky a ekonomie DELTA 
členové:
  • Ing. Pavel Bartoš, Ph.D., ředitel produkční divize Unicorn Systems, 
  • Jan Fridrich, Česká televize, grafik a designer programu ČT24, 
  • Filip Herudek, Microsoft Student Partner, 
  • Ing. Jiří Janků, výkonný ředitel eBRÁNA a spoluzakladatel pardubického GoUP! StartUp Home, 
  • Ing. Miroslav Macháček, Ph.D., Univerzita Pardubice, 
  • Mgr. Petr Naske, manažer projektu POSPOLU a předseda Jednoty školských informatiků, 
  • Aleš Nešetřil, designer STRV, 
  • Tomáš Novotný, spolumajitel PixelMate.cz. 
Webové stránky soutěže: www.studnet.cz; http://studnet.cz/novinky/10-vysledky-letosniho-studnetu/
Webové stránky projektu POSPOLU: www.projektpospolu.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.