Americký sniper

středa 25. února 2015 ·

BYL TO NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ AMERICKÝ ODSTŘELOVAČ VŠECH DOB. NEPŘÁTELÉ MU PŘEZDÍVALI „ĎÁBEL“, SPOLUBOJOVNÍCI ZE SEALU „LEGENDA“.

Mezi roky 1999 a 2009 zaznamenal Chris Kyle z jednotky amerického námořnictva SEAL nejvíce odstřelovačských zásahů v dějinách USA. Pentagon oficiálně potvrdil více než 150 Kyleových zásahů (předchozí americký rekord byl 109), ale odmítl uvedené číslo potvrdit pro tuto knihu. Iráčtí povstalci se Kylea báli tak, že mu přezdívali al-Šajtan (ďábel) a vypsali odměnu na jeho hlavu. Kyle si mezi SEALy a příslušníky námořní pěchoty a pozemních sil, které se smrtící přesností chránil ze střech a skrytých stanovišť, získal pověst legendy. Poutavý a nezapomenutelný výčet jeho mimořádných bojových zážitků je jedním z nejvýznamnějších válečných memoárů všech dob.

Tento Texasan se naučil střílet na lovu s otcem, a předtím, než vstoupil k námořnictvu, se stal šampionem v rodeu. Po 11. září 2001 byl vržen na frontové linie války proti terorismu a brzy se z něj stal prvotřídní odstřelovač, který své nejlepší zásahy zaznamenal za těch nejtěžších podmínek. Jeho osobní rekord je zásah na vzdálenost 2 100 metrů. Ve Fallúdži zachránil skupinu příslušníků námořní pěchoty, která se ocitla pod palbou.V Ramádí bojoval s pistolí proti povstalcům, kteří byli jen pár metrů od něj. Kyle odkrývá i traumata války – dvě zranění a smrt dvou blízkých druhů.

Americký sniper též vzdává hold Kyleovým spolubojovníkům, kteří se nešetřili v boji ani mimo něj. A svůj pohled přidává i jeho manželka Taya, která otevřeně hovoří o dopadu války na jejich manželství, na děti i na samotného Chrise. Strhující a bezprostřední kniha je fascinující a nevšední reflexí války.


Doporučená cena 299 Kč. Knihu se slevou 25 % zakoupíte do konce února na www.albatrosmedia.cz

Americký sniper je předlohou stejnojmennému filmu Clinta Eastwooda s Bradleym Cooperem v hlavní roli.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.